Több hónapos lassulás után szeptemberben megállt a drágulás az országos albérletpiacon, havi szinten ugyanis stagnáltak az árak – áll a KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez készült elemzésben.

2020.07.08. Szeged Így változnak az ingatlan árak. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Göröncséri Hajnalka ingatlanközvetítő egy kiadó lakást mutat.
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A szeptemberi átlagos lakbérek 0,1 százalékkal haladták meg az augusztusit, a budapestiek pedig 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak, ami stagnálásnak felel meg mindkét mutató esetében. 

Számítani lehetett a havi szintű drágulás megtorpanására a korábbi adatokból, július óta ugyanis egyre kisebb ütemű emelkedést mutatott a lakbérindex. Ez több tényezővel is magyarázható: például a megélhetési kiadások növekedésével és a rezsiszabályok változásával. Az ingatlanpiaci lassulás már az eladó lakások és házak esetében is megfigyelhető volt, mert szeptember eleje óta ezeknek az ára sem nőtt

– kommentálta a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

 

Éves összevetésben a szakértő közlése szerint 

még mindig jelentős, 20 százalék feletti drágulás látható az albérletpiacon, miután országosan 22 százalékkal, Budapesten 24 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak tavaly szeptemberhez képest.

Fontos azonban – tette hozzá Balogh László –, hogy az inflációt is figyelembe véve az albérletárak bőven elmaradnak a korábbi csúcsoktól. Ezt mutatja, hogy reálértéken számolva 2020 januárjában – a pandémia előtt – voltak a csúcson, akkor 31 százalékkal haladták meg a 2015-ös szintet. Idén augusztusban 25 százalékkal, szeptemberben viszont már csak 20 százalékkal voltak magasabban.

Szeptember a bérletidíj-emelkedést tekintve hozott fordulatot, az október pedig a kínálati piaci eddigi forgatókönyvét írta át 

az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint. Október közepén ugyanis majdnem 13 ezer kiadó lakóingatlan várt bérlőre, ami – szemben a korábbi hónapokban látott kínálatszűküléssel – 3,1 százalékos bővülésnek felel meg az előző hónaphoz képest. Budapesten 2 százalékkal, a megyeszékhelyeken 1 százalékkal több kiadó ingatlanhirdetésből válogathatnak a bérlők.

 

A fővárosban az átlagos bérleti díj 200 ezer forint és továbbra is az V. kerület a legdrágább városrész közel 300 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. A legalacsonyabb – 140 ezer forintos – átlagos bérleti díjjal pedig a XXIII. kerület rendelkezik. 

A megyeszékhelyeken az átlag 120 ezer forint. Békéscsaba 90 ezer forintos összeggel a legolcsóbb, Veszprém és Debrecen 150-150 ezer forinttal pedig a legdrágább.