Magyar gazdaság

Energiaválság: sorra zárnak a színházak, de a művészek kitartanak

Szegeden akár egy tánciskola nagytermében vagy egy üres raktárban is szívesen tartanának próbákat a művészek, amíg a megugró energiaköltségek miatt januártól márciusig zárva tart a színház. Miskolcon a lakosság adományait várják a városi színház rezsiszámláinak támogatására. Az intézménybezárások tarolnak a kulturális szektorban.

„Arra kérjük önöket, ne hagyják, hogy a válság hullámai átcsapjanak színházunk óratornya felett! Fogjunk össze, akárcsak elődeink kétszáz éve!” – így szól a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Színházbarátok Egyesülete és a Hódolván Tháliának alapítvány felhívása, amelyben az intézmény támogatását kérik. Arra utalnak, hogy 1823-ban – elsőként Magyarországon – a miskolci polgárok saját akaratukból és saját forintjaikból építették fel az ország első kőszínházát. 

Bolla Dániel; Kocsis Andrea
A Miskolci Nemzeti Színház színészei előadás közben / Fotó: Vajda János / MTI

Ahogy a színház Facebook-oldalán olvasható, az épület fenntartási költségei oly mértékben növekedtek az elszabadult távhő- és energiaárak miatt, amihez sajnos már nem elég a folyamatos telt ház. 

A jegyárakat irreális mértékben kellene növelniük, hogy fedezni tudják a megnövekedett számlákat. Béres Attila, a színház igazgatója úgy nyilatkozott, folyamatosan tájékoztatnak arról, hogyan áll az adománygyűjtés, és ha elegendő összeg jön össze januárra, akkor teljesen nyitva tarthat majd a színház. Ha kevesebb, akkor „őrlángon” működnek tovább. November 1-jétől a Kamara és a Játékszín bezárt, minden előadást a Nagyszínházban és a Csarnokban rendeznek – írta az Magyar Nemzet online.

Miskolcon egyébként idén egyszer már segített az összefogás: a városban működő turisztikai vállalkozások adakozása révén kéthetes bezárás után újranyithatott a miskolctapolcai Barlangfürdő. A cégek 48 óra alatt több mint 20 millió forint adományt ajánlottak fel, így december végéig biztosított a fürdő működése, noha a magyar fürdők helyzete továbbra is bizonytalan.

Mennyi időre zár be a Szegedi Nemzeti Színház? 

A megnövekedett energiaárak miatt a Szegedi Nemzeti Színház és a Reök (Regionális Összművészeti Központ) is zárva tart jövő év elején. Barnák László főigazgató a Delmagyarnak nyilatkozva elmondta, más kulturális intézményekkel együtt január 1-jétől a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza és a Reök március 3-ig, a kisszínház pedig február 15-ig zárva tart. Miután a gázköltségük a kilencszeresére nőtt, már október elsejétől életbe léptettek önkorlátozó intézkedéseket, például hogy hétfőnként nem nyitnak ki. 

Ez alól csak a főpróbahetek kivételek, de akkor is nélkülözik a hatásvilágítást, és rövidített próbákat tartanak. 

-
Fotó: Faludi Imre / MTI

Akárcsak Miskolcon, Szegeden is próbálnak segítséget kérni a nézőktől. 

Több, korábban támogatóként működő céggel vették fel a kapcsolatot, amelyek helyszíneket tudnak majd a próbákhoz biztosítani – például egy tánciskola vagy egy kollégium nagyterme, vagy akár egy üres raktár is alkalmas lehet számukra. Emellett az 1984 és a Mária országa című darab e-színházi felvételeivel készülnek a zárvatartás időszakára. A Hegedűs a háztetőn című musical bemutatója már biztosan tavaszra, márciusra csúszik. Felmerült lehetőségként, hogy kitolódna az évad, ám ez a légkondicionálás költségét hozná magával, amely szintén tetemes lehet. 

Mely kulturális intézményeket érinti még a rezsiköltségek miatti bezárás?

Szegeden januárban és februárban zárva lesz még a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Kövér Béla Bábszínház, a Korzó Zeneház, a Belvárosi Mozi, a Móra Ferenc Múzeum valamennyi épülete, december 19-től március 3-ig a Somogyi-könyvtár, valamint januárban az IH Rendezvényközpont is.

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítótermei december 23-tól március végéig zárva tartanak. Ez alól kivétel a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás, amely csütörtöktől vasárnapig látogatható lesz. A Békéscsabai Jókai Színházban december 20-tól csak a munkavégzés, a próbák megtartása engedélyezett legalább három hónapig. A Napsugár Bábszínházban előadást csak a próbateremben lehet tartani. A Csabagyöngye Kulturális Központ és az Arany János Művelődési Ház január 1. és március 31. között zárva tart. A Békés Megyei Könyvtár havonta két szombati napon lehet nyitva, a fiókkönyvtárak március végéig bezárnak.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház december 16-án bezár, a Bencs Villa december 1-jén, a Nyíregyházi Állatpark november 7-től csak 10–15 óra között tart nyitva.

A Soproni Petőfi Színház november 1-jétől a fűtési szezon végéig látogatói üzemszünetet tart, a Liszt Központba helyezve át az előadások nagy részét. 

2023. január 1-jétől a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház mindhárom játszóhelye zárva tart. A nagyszínház és a stúdiószínház február 1-jével megnyitja kapuit, a kamaraszínházban viszont csak március közepén indul újra a munka. 

A Magyar Állami Operaház az energiaárak megugrása és az intézmény számára előirányzott megtakarítások teljesítése érdekében az Erkel Színházban 2022. november 6. és 2023. április 15. között téli üzemszünetet kénytelen elrendelni. Az Eiffel Műhelyház működése is bizonytalan, például a gyerekelőadások változatlanul futnak, de töröltek előadást, és nem használnak minden termet. 

Hogy reagálnak a mozik az energiaválságra?

A mozik számára is kihívás a fűtés- és a villányszámlák jelentős emelkedése, ezért rövidített nyitvatartásra álltak át november 17-től a Cinema City mozihálózat intézményei, a budapesti filmszínházak délután 3 órától, a vidékiek pedig csak délután 4 órától lesznek nyitva hétköznaponként. Az intézkedés a karácsonyi időszakot és a téli szünetet nem érinti, abban a három hétben délelőtt is üzemelnek majd a vetítőgépek. Korábban a VG kérdésére Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója az októberi 17 százalékos jegyáremeléssel kapcsolatban hozzátette

a jegyeiket átlagosan 300-350 forinttal emelték meg, miután rezsijük átlagosan a hétszeresére nőtt, és január után tovább emelkedhet. 

A Budapest Film már korábban lerövidítette a nyitvatartását: három fővárosi filmszínházban – Corvin, Toldi és Puskin – hétfőn és kedden zárva tart. Az új nyitvatartás a Corvinban november 3-tól indult, míg a Toldi és a Puskin november 17-től tart zárva ezeken a napokon. A Budapest Film vezérigazgatója, Liszka Tamás az IGN Hungary kérdéseire elmondta, hogy az intézkedésekkel 25 százalékkal szeretnék csökkenteni a rezsiköltségeket, ami idén télen a korábbiak 8-10-szerese is lehet. A zárvatartás a mozikhoz tartozó kávézókat nem érinti, ahogy a filmfesztiválokat és a Művész mozit sem. Egyelőre, a Budapest Film ugyanis a forgalom és a rezsiválság alakulásának függvényében módosíthat a döntésen.

 

energiaválság bezárások Szeged színház Miskolc
Kapcsolódó cikkek