A Tungsram már 6 hónapja dolgozik csődhelyzetének megoldásán. November 7-én rendezik a második csődegyezségi tárgyalást, amelyen bemutatják a hitelezőknek az elsőnél kedvezőbb javaslatokat tartalmazó kilábalási tervet.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Emlékeztetőül: idén májusban az Eximbank inkasszót vetett ki a Tungsram bankszámlájára, ami miatt a Tungsram kénytelen volt fizetésképtelenséget jelenteni. Csak így kerülhette el a cég, hogy a hirtelen, kaotikus és irányíthatatlan körülmények között tönkre menjen. A csődvédelem 6 hónapos fizetési moratóriummal jár, amely november közepén szűnik meg.

Jobb ajánlatot vár az Eximbank

A csődeljárás alatt egy bíróság által kijelölt vagyonfelügyelő hagy jóvá minden kifizetést és óvja a Tungsram vagyonát a hitelezők érdekében. A vállalat augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a nem biztosított hitelezők (850 cég, főként beszállítók) többsége elfogadott, de a például a legnagyobb hitelező, az Eximbank nem. Akkor az Eximbank azt mondta a hitelezőknek, hogy jobb ajánlatot vár a Tungsramtól egy későbbi időpontban. Ennek prezentálása történik majd november 7-én.

A Tungsram ez idő alatt hazai és nemzetközi befektetőkkel is tárgyalt, köztük a svájci illetőségű Business Creationnel, amelynek van már tapasztalata válságos helyzetű cégek megmentésében. A Business Creation mögött potens befektetők állnak, például a liechtensteini Factum AG, amely több mint 2 milliárd svájci frank értékű vagyont kezel, és amely a Tungsrammal kapcsolatos tranzakcióról szándéknyilatkozatot is írt.

A felek között a találkozó ugyanakkor a mai napig nem jött létre.

A Tungsram szerint ez az Eximbank miatt történt. Amennyiben a hétfői tárgyaláson sem születik megállapodás – mivel a fizetésképtelenségi eljárás nem húzható tovább –, ezúttal végérvényesen a Tungsram felszámolását indítja be.

Költséges felszámolás

A felszámolási eljárás során egy felszámolóbiztos közreműködésével a Tungsram minden vagyonát értékesítik, ám ez esetben csak a felmerülő költségek – mint például a bezárt gyárakban található szennyezések eltávolítása – levonása utáni összeget kapják majd meg a hitelezők. „A magyar állam számára jelen helyzetben a legjobb megtérülést az biztosítaná, ha az Exim elfogadná a Tungsram csődegyezségi ajánlatát, és leülne tárgyalni a svájci befektetővel, és elfogadná a Tungsram azon ajánlatát is, amelyből 3 hónapon belül megfelelő befektetéshez juthatna” – olvasható a közleményben a Tungsram álláspontja.

A VG kereste az Eximbankot is az ügyben, de azt a választ kaptuk, hogy a hétfői csődtárgyalásig nem nyilatkoznak.