November 28-án lezárult a 2022-es évi A pótösszeírásban résztvevőkkel együtt, akik az elmúlt héten, a települési jegyzőt felkeresve tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek,

 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe

– utóbbi a becsült várható népesség 96 százaléka – ismertette keddi közleményében a Központi Statisztikai Hivatal.

Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás, KSH, cenzus
Sikeresen zárult a 2022. évi népszámlálás
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A pótösszeírás után még hiányzó adatokat a KSH az állami adatbázisokból pótolja. Az idei az első népszámlálás, amikor a statisztikai hivatal ennyire kiterjedt jogosultságot kapott az adatok pontosításához. A hivatal felhasználhatja az állami adatbázisokat arra, hogy összehasonlítsa a népszámlálás során megadott információkat az adminisztratív adatokkal és szükség esetén pótolja a hiányosságokat.

Szintén úttörő volt az idei népszámlálás abban a tekintetben is, hogy most először teljesen elektronikusan zajlott az összeírás.

Október 1. és 19. között mindenki önállóan tölthette ki a kérdőívet, majd a számlálóbiztosi szakaszban és a pótösszeírás során a számlálóbiztosok táblagépen rögzítették az interjú keretében megadott adatokat.

A népszámlálás online szakaszában alig három hét alatt 3,2 millió címről 7 millió személyi kérdőív érkezett a rendszerbe.

Ez volt az első olyan alkalom, amikor a KSH ilyen sok embert el tudott érni interneten keresztül. Ez az arány ilyen rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

„Az internetes kitöltések aránya minden előzetes várakozásunkat felülmúlta, azok a háztartások pedig, amelyek a számlálóbiztosokkal együttműködve töltötték ki a kérdőíveket, a visszajelzések alapján többségében megértők voltak a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat munkájuk elvégzésében. Büszkék vagyunk a számlálóbiztosokra, arra a szakszerű és elhivatott munkára, amelyet az összeírás során végeztek. A népszámlálás végrehajtásának ők voltak a főszereplői, áldozatos tevékenységük elengedhetetlen volt a sikeres lebonyolításhoz. Végül, de nem utolsósorban köszönjük a jegyzők munkáját. Óriási feladat volt az általuk szervezett számlálóbiztosi szakasz, és ők biztosították a feltételeket a pótösszeírás lebonyolításához is” – ismertette Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, aki megköszönte a lakosság együttműködését.

A népszámlálás lezárultával a KSH munkája nem ért véget. Sőt, hamarosan megkezdődik az adatok feldolgozása, amelyet állami nyilvántartások felhasználása támogat.

A következő népszámlálás teljesen más lesz

Az állami adatbázisok használata, a népszámlálási adatok adminisztratív adatokból való előállításának gyakorlata azért is fontos, mert a tervek szerint az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon.

A következőnek az adatait kizárólag adminisztratív források feldolgozásából nyeri majd ki a KSH, összhangban a több országban jelenleg is alkalmazott gyakorlattal.

A népszámlálások, így a most záruló cenzus során nyert adatok is a nemzeti adatvagyon részét képezik. A következő időszakban a döntéshozókat támogató elemzők, a tudományos kutatók, a gazdasági élet szereplői kiterjedten használják ezeket az adatokat a stratégiaalkotásban, fejlesztések megalapozásában. 

A jelenlegi népszámlálás, valamint az abból tovább vezetett népesség lesz az alapja az olyan mutatószámoknak is, mint az egy főre jutó az egy főre jutó jövedelem vagy fogyasztás.

A népszámlálás eredményei megbízható alapot nyújtanak nem csupán az egész országot, hanem az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

Emellett fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, emellett segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik a tevékenységüket, például egy új üzlet megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését. A népszámlálás első eredményei 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.