Magyar gazdaság

Továbbra is lejtőn az üzemanyagárak

A december is üzemanyagár csökkenéssel indul. Mind a gázolaj, mint a 95-ös benzin piaci ára lefelé mozdult. Ezzel az áresés már a harmadik hete tart.

Harmadik hete folyamatosan csökken az üzemanyagok piaci ára Magyarországon – derült ki a Holtankoljak.hu adataiból. Péntektől a benzin piaci ára bruttó 10 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

tankolás
Fotó: Muzslay Péter / Somogyi Hírlap

A piaci átlagárak ezzel a következőképpen alakulnak:

  • 95-ös benzin: 617 forint literenként
  • gázolaj: 681 forint literenként

A hatósági áras üzemanyag továbbra is 480 forint marad.

Az árcsökkenés november 11-én indult el, amikor a gázolaj piaci ára 14 forinttal csökkent, miközben a benzin ára stagnált. Ekkor a 95-ös benzin 697 forintba került, a gázolaj pedig 772 forintba.

Ezzel az üzemanyagárak lejtmenete december elején is folytatódik. Ugyan a hatósági ár továbbra is fennáll, de elképzelhető, hogy az autósok hamarosan a piaci árakkal találhatják szembe magukat. Ahogy arról a VG korábban írt, az árstoppok megszűnhetnek, mivel a fenntartásuk egyre kevésbé kivitelezhető. Amennyiben az orosz olajellátás megszakad, vagy leáll a százhalombattai finomító, a kormánynak nem lesz más választása, mint megszüntetni az ársapkát.

Emellett a benzinkutak kínálati problémákkal küzdenek, vannak olyan kutak, ahol már nem tudják kiszolgálni az ügyfeleket. 

Itt van minden, amit az üzemanyaghiányról tudni lehet

Olyat tapasztaltak az autósok, amit évtizedek óta soha: alig van üzemanyag az országban.

 

benzin üzemanyag gázolaj
Kapcsolódó cikkek