BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durván megemelte az inflációs előrejelzését a jegybank

A csütörtöki megjelenés előtt közzétette a jegybank a decemberi inflációs jelentésének a sarokszámait: az inflációt durván megemelte, a növekedést pedig mérsékelte az előző kiadáshoz képest.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a decemberi inflációs jelentésének sarokszámait, amelyek a legutóbbi, szeptemberihez képest több negatív meglepetést is mutatnak:

A jegybank szerint 2023-ban az infláció 15 és 19,5 százalék között lehet éves átlagban, míg a növekedés a 0,5–1,5 százalék közötti tartományban lesz.

A legutóbbi jelentésben még 11,5–14 százalékos áremelkedéssel és 3–4 százalékos GDP-bővüléssel számolt, tehát jól láthatóan romlottak a várakozások. Bár a 2024-es jóslatok már kedvezőbbek, nagy kérdés, hogy mennyire reális az akkorra jósolt 2,3–4,5 százalékos éves infláció, miközben Szlovákiában már 9 százalékos várakozás van érvényben.

vásárlás, inláció
Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

A részletes jelentést december 22-én teszi csak közzé az MNB, de Virág Barnabás alelnök várhatóan ezekről a számokról is beszélni fog fél 4-től.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.