Az autózás új korszaka érkezik meg Magyarországra január elsején: a vezetéshez már nem kell magunknál tartanunk a forgalmit és a jogosítványt, ha azok érvényesek és szerepelnek a hatósági nyilvántartásokban. Baleset esetén viszont továbbra is meg kell adni az érintetteknek a kárrendezéshez szükséges adatokat – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

jogsi, vezetői engedély
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A Mabisz közleményében írta meg, hogy a rendőrség igazoltatáskor elektronikusan tudja ellenőrizni a vezető és az autó adatait. Vannak azonban esetek, amikor olyan közúti baleset következik be, amely nem igényel rendőri intézkedést.

Döntött a kormány, digitális tárcát kapnak a magyarok

Olyan alkalmazást fejlesztenek, amely lehetővé teszi, hogy mobilon az összes igazolványunkat magunkkal vigyük, és az ügyeinket intézhessük rajta. 2026-tól digitális állampolgárok lehetünk.

Ilyen eset akkor merülhet fel, amikor nem történik személyi sérülés, és az érintettek nem tartják szükségesnek a rendőrség értesítését. A vonatkozó jogszabály módosítása ebben az esetben nem változtat azon, hogy 

a balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat.

A legtöbb ilyen esetben elégnek kell lennie a rendszám, bizonyos esetekben az alvázszám megadásának, amelynek alapján a jármű és az üzembentartó biztosítója is beazonosítható.

A Mabisz arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a jogosítvány önmagában nem feltétele a kárbejelentésnek, viszont a biztosítók visszkeresetét kockáztatja, aki járművezetői engedély nélkül vagy lejárt okmánnyal okoz balesetet. A biztosítók emiatt azt javasolják a balesetben érintetteknek, hogy ha nincs náluk a jogosítványuk, akkor hívjanak rendőrt az adataik elektronikus ellenőrzése céljából. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kárrendezési eljárás az okmányok hiányában ne húzódjon el. Ha a balesetben részes bármelyik fél értesíteni akarja a rendőrséget, akkor a baleset valamennyi érdekeltjének meg kell várnia a hatósági intézkedést.