Szombat kora délután átadták a felújított Blaha Lujza teret. A munkálatok még 2021 nyarán indultak meg, a kivitelezés mintegy másfél évig, egészen pontosan 505 napig tartott.

Forrás: BKK

A beruházást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapest Közlekedési Központ Zrt. (BKK) bonyolította le. A cég vezérigazgatója, Walter Katalin az eseményen arról beszélt, hogy a tér a valódi arcát majd tavasszal fogja megmutatni, 

amikor az ide telepített 80 fa zöldbe borul, és a szökőkutak is beindulnak.

A Rákóczi út és a Nagykörút találkozásánál fekvő teret mától újra használhatják a gyalogosok, igaz, Walter Katalin azt is elmondta, hogy a kivitelezés teljes egészében még nem ért a végére.

Pár apró munka még hátravan, így a következő hetekben az elektromos hálózaton fognak dolgozni

ismertette a jelen lévő, mintegy százfős publikummal. Ennek kapcsán a BKK azt közölte, hogy a november 29-én kezdődött műszaki átadás-átvétel folyamatában alaposan átnézték a területet, és ha szükségesnek látták, javításokat kértek. Megerősítették, hogy a téren és a környezetében még lehetnek kisebb munkák: az elektromoshálózat-fejlesztés mellett az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt is még csak ezután helyezik üzembe.

Gesztus az esőben

A csekély létszám bizonyára a rossz időjárásnak is betudható, az eseményen végig esett. Ennek ellenére a városvezetés magas szinten képviseltette magát: természetesen ott volt Karácsony Gergely főpolgármester, ahogy a VII. és a VIII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter és Pikó András is és Erő Zoltán budapesti főépítész is.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Némi meglepetést okozott és gesztusértékkel bírt, hogy megjelent Láng Zsolt, 

a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, egyben a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöke, országgyűlési képviselő. Láng Zsolt Karácsony Gergely társaságában adta át a megújult Blaha Lujza teret, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben hasonló apropóból mindez megismétlődhet. A főpolgármester pedig arról beszélt, hogy nagy adósságot törlesztenek a Blaha Lujza tér átadásával.

De mi is történt a Blahával?

Budapest egyik legforgalmasabb csomópontját 55 év után korszerűsítették. A fejlesztés még 2021 júliusában indult, és érintette a tér felszínét, az aluljáró felső födémszigetelését – de magát az aluljárót nem, így az továbbra sem akadálymentes –, a fölötte lévő útpálya, valamint a Somogyi Béla utca is teljes körű rendbetételét.

A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a főváros, 1 milliárd forintot Magyarország kormánya biztosított.

A fentieken túl ebből a pénzből a BKK

  • három új zebrát létesített,
  • kicserélte a gyalogos-aluljáró mennyezetének elöregedett, tönkrement belső vízelvezető rendszerét,
  • korszerűsítette a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújította a csapadékcsatornát és a közvilágítást,
  • felújította a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet,
  • ülőhelynek is használható növénykazettákat alakított ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épített,
  • az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokat és asztalokat helyezett ki,
  • akadálymentes nyilvános illemhelyet helyezett ki,
  • két új Mol Bubi gyűjtőállomást létesített, ezenkívül egyedi kerékpártámaszokat helyezett el.

Guruló forintok

Ahogy általában mindig, a Blaha Lujza tér felújításánál is az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon megérte-e az adófizetőknek. Sajnálatos módon több olyan tény is van, ami a nem irányába mutat.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Ennek háttere, hogy 2019 tavaszán még az előző, Tarlós István-féle városvezetés idején a fővárosi közgyűlés egy 4,167 milliárdos rekonstrukciós büdzsét fogadott el a tér fejlesztésére. 

Ennek műszaki tartalma szélesebb volt, mint ahogy végül a Karácsony Gergely vezette városháza végül megrendelte a Strabag leánycégétől 3,68 milliárdért a beruházást.

Eredetileg a felújítás kiterjedt a Blaha Lujza térre és közvetlen környezetére, új középülettel, a forgalomtechnikai munkák elvégzésével, növénytelepítéssel és az itteni gyalogos-aluljáró bővítésével. A kivitelezés tervezett befejezése a 2021. december 31. lett volna.

Ehhez képest egy évvel később egy olyan Blaha Lujza teret kaptak vissza a budapestiek, amelyen nincs rendbe téve az aluljáró, és az akadálymentesítése sincs megoldva.

Ez tudomásunk szerint legalább bruttó másfél-két milliárdos tétel lenne, vagyis így már a Blaha Lujza tér korszerűsítése jócskán meghaladná Tarlós Istvánék koncepciójának bekerülését. Mindez azért fontos, mert Karácsony Gergely annak idején részben éppen arra hivatkozva szabta át a komplett beruházást, mert racionalizálni kívánta a költségeket.