Több köztársasági elnöki határozat is megjelent az éjjel a Magyar Közlönyben államtitkárok felmentéséről és kinevezéséről.

NOVÁK Katalin
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Novák Katalin helybenhagyta azt a döntést, hogy Gazsó Balázs Lászlót, a  Technológiai és Ipari Minisztérium közigazgatási államtitkárát november 30-i hatállyal felmentik a tisztségéből.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára tette meg.

Ugyancsak a kormányfő javaslatára Czepek Gábort (az MVM elnök-vezérigazgatóját) az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezte ki december 1-jétől.

A köztársasági elnök egy másik határozatából az derül ki, hogy november 30-i dátummal György Lászlónak, a  Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkárának a megbízatása is megszűnt. 

György László lemondott.

A KIM szerint a személyi változást a kormány szerkezetében történt átalakulás indokolja, amelynek részeként a felnőttképzés hozzájuk, míg a vállalkozásfejlesztés a Nagy Márton miniszter által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz kerül. György László mindenesetre nem marad kormányzati feladat nélkül: kormánybiztossá nevezték ki. Gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felel majd a jövőben.

Ezzel még nem ért véget az államtitkári menesztések sora, ugyanis Novák Katalin 

Kutnyánszky Zsolt Krisztiánt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárát is felmentette

november végével, ugyancsak a miniszterelnök javaslatára. Ezzel párhuzamosan viszont december 1-jétől 

  • Ágh Pétert az Építési és Közlekedési Minisztérium, 
  • Czomba Sándort a Miniszterelnöki Kabinetiroda, 
  • Hankó Balázs Zoltánt pedig a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárává nevezte ki.

Miniszterelnöki javaslatra Fábián Gergely is államtitkári kinevezést (Miniszterelnöki Kabinetiroda) kapott a köztársasági elnöktől, de ő majd csak december 7-től lép hivatalba.