A munkáltatók és a munkavállalók részéről is nagyon komoly a szándék, ezért jó esély van arra, hogy a jövő héten megállapodjunk a 2023. évi minimálbérről – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülését követően, ahol a szociális partnerek megismerhették a kormány jövő évre vonatkozó sarokszámokait.

Fotó: Földi D. Attila / VG archív

A munkáltatói oldal nevében megszólaló Perlusz elmondása szerint konkrét javaslatcsomagok is megfogalmazódtak, ugyanakkor abban egyeztek meg a tárgyalóasztalnál ülő felek, hogy a megállapodás érdekében nem kívánnak konkrétumokat megosztani a nyilvánossággal, amit azzal indokolt, hogy az egyes szervezetek vezető testületeivel is le kell ülniük. 

A Világgazdaságnál viszont más forrásból úgy tudjuk, hogy a vállalatok a esetében megadnák a két szakszervezet, a Liga és a Munkástanácsok által szorgalmazott, inflációval azonos, 15 százalékos emelést, amivel a legkisebb kötelező munkabér januártól bruttó 200 ezer forintról 230 ezer forintra emelkedne.

Ez nagy előrelépés lenne, ahogy korábban írtuk , a munkáltatói oldal a 15 százalékos emelés mellé 2-3 százalékpontos szociális hozzájárulási csökkentést kért a kormánytól, ám Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ konferenciáján egyértelművé tette, hogy erre semmi esély jövőre. 

A garantált bérminimum lehet a nagy kérdés ezúttal, amely körülbelül 600-700 ezer munkavállalót érint Magyarországon, itt felmerült, hogy két részre osszák, egy évközi emelést is beiktatnának. Mindenesetre egyelőre úgy tűnik, hogy a minimálbér esetében mindkét oldalról megvan a határozott szándék, hogy a jövő évi áremelkedéseket fedezze a növelés mértéke.