Még néhány napjuk maradt a hazai baromfitartóknak, hogy éljenek az új állatjóléti támogatás lehetőségével. A jelentős összegű hozzájárulást nyújtó programhoz december 15-ig lehet csatlakozni. 

baromfi
A támogatásból több szinten is javíthatják az állatjóléti feltételeket a baromfitartó gazdaságok. Fotó: Getty Images

Az új támogatási programot október 12-én hirdette meg az Agrárminisztérium, a konstrukció teljes kerete 15 milliárd forint. 

A vissza nem térítendő támogatásban azok a baromfitartók részesülhetnek, akik az állatok jólétét szolgáló hatályos előírásokon túlmutató kötelezettségeket vállalnak. A támogatási konstrukció több célterületet foglal magában: a gazdálkodók az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfik toxinmentes takarmányok etetésével javíthatják az állatjóléti feltételeket.

Azok, akik most lemaradnak a határidőről, legközelebb a jövő év szeptemberében jelentkezhetnek a programba. A támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár honlapján keresztül elérhető elektronikus űrlapkitöltő felületen lehet majd benyújtani.

Nagy Attila, az Agrárminisztérium főosztályvezetője korábban tartott előadásában jelezte: éves kifizetésű támogatásról van szó, amelyet két évig, azaz 2024 októberéig a 2014–2020-as Vidékfejlesztési program keretéből finanszírozhat a tárca. A szakember szerint azonban a program a következő években is folytatódik néhány feltétel módosításával.

Az új támogatási konstrukcióra nagy szüksége van az ágazatnak, a madárinfluenza ugyanis az idén nagyon megviselte a hazai baromfitartókat. Jelenleg a betegség harmadik hulláma tombol az országban. A vírus a múlt év őszén jelent meg hazánkban, az első hullám pedig egészen januárig tartott. Alig telt el néhány hónap, az ország ismét elveszítette mentességét, áprilisban ugyanis újabb fertőzött állományt talált a hatóság. 

Behúzták a féket a hazai vágóhidak

Idén az első kilenc hónapban minden jelentősebb gazdasági haszonállatfajból kevesebbet vágtak, mint egy évvel korábban. A visszaesés a madárinfluenzával sújtott kacsa- és libaállományokban a legnagyobb arányú.

A járvány nem kímélte a baromfitartókat. Más fajoknál is érezhető a visszaesés, de a termelést érintő kedvezőtlen hatások a víziszárnyas-ágazatban a legnagyobbak. Optimista becslések szerint pecsenyekacsából csak a tavalyi mennyiség 60-70 százaléka kerülhet piacra, a hízott ágazatban nagyobb is lehet a csökkenés. 

A visszaesés a vágási statisztikákon is érződik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az év első kilenc hónapjában 11,8 százalékkal kevesebb szárnyast dolgoztak fel a hazai vágóhidak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb visszaesés a már említett liba- és kacsaágazatban jelentkezett, libából 34 százalékkal, kacsából 45 százalékkal vágtak le kevesebbet az országban. 

Nincs megállás: tovább drágultak az élelmiszer-alapanyagok

Közelítette az 50 százalékot a mezőgazdasági termelői árak emelkedése az év első kilenc hónapjában. Az előző évihez képest jelentősen drágultak az állattenyésztés termékei, de a termények ára még mindig jóval intenzívebben emelkedett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)