A folyó fizetési mérleg októberi hiánya 1,556 milliárd euró volt, ami 428 millió euróval nagyobb deficit a szeptemberinél, de 136 millió euróval kisebb az augusztusinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent előzetes havi adataiból.

20200409 BudapestMagyar Nemzeti Bank (MNB)Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Magyar Nemzeti Bank. 20200409 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet
fizetési mérleg hiány
MNB: októberben nőtt a fizetési mérleg hiánya.
Fotó: Bach Máte / Magyar Nemzet

Az Európai Uniótól érkezett tőketámogatások összege októberben 63 millió eurót tett ki az augusztusi 217 millió és a szeptemberi 237 millió euróval szemben, így az ország nemzetközi pénzügyi helyzetének átfogó jellemzésére elfogadott külső finanszírozási igény a szeptemberihez képest 578 millió euróval 1,444 milliárd euróra nőtt októberre, ami alig 9 millió euróval kevesebb az augusztusinál.

A reálgazdasági tranzakciókhoz kötődő fizetési forgalomból 1,048 milliárd hiány származott az év tizedik hónapjában, ez 391 millió euróval felülmúlja a szeptemberi adatot, ám 121 millió euróval alacsonyabb az augusztusinál.

Az áruforgalmi hiány szeptemberhez képest 343 millió euróval 1,483 millió euróra nőtt, ám ez még 279 millió euróval kisebb az augusztusinál.

A szolgáltatások külkereskedelméből eredő aktívumot az utazási szokások szezonális változásai is befolyásolták, emiatt a 435 millió euró többlet 47 millióval mérsékeltebb lett a szeptemberinél és 158 millió euróval az augusztusinál. A visszaesés nagyobbik feléért az utazási forgalom változása felelős.

Az elsődleges jövedelmek 371 millió eurónyi nettó kiáramlása alig tért el az előző hónapok hasonló adataitól, csupán 6 millió euróval kisebb a szeptemberinél és 28 millió euróval az augusztusinál.

A befektetések hozamából származó jövedelem hazautalásán belül a közvetlen működőtőke-beruházásokból származó nettó profitrepatriálás októberben 544 millió eurót tett ki, ez 63 millió euróval magasabb a szeptemberinél és 56 millió euróval az augusztusi adattal összevetésben.

Nagy Márton: nem lehet rövid távon ezt a válságot megúszni

Nem történt gazdaságpolitikai hiba – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján, hozzátéve, hogy jelen pillanatban mind a folyó fizetés mérleg, mind a költségvetés nemhogy egyensúlyban van, hanem többletet mutat, szerinte erre a gazdaságra senki nem mondhatja, hogy egyensúlytalanságban lenne.