Egyre több jel utal rá, hogy a kormányban komolyan gondolkodnak arról, hogy idén a bizonytalan gazdasági környezet miatt nem a megszokott tavaszi, hanem az őszi ülésszakon, tehát decemberben fogadja el a költségvetést a parlament. Először Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végén beszélt arról, hogy érdemes fontolóra venni az eddigi gyakorlat megváltoztatását, majd ugyanezt pedzegette Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelő államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságában.

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nem ok nélkül merül fel, hogy visszatérjen a kormány a 2015 előtti gyakorlathoz. Az idei költségvetést tavaly év végén kormányrendeletben kellett módosítania a kabinetnek, miután a nyári elfogadása óta gyökeresen megváltoztak a makrogazdasági fundamentumok. Bár a mostani 1,5 százalékos növekedési és 15 százalékos inflációs sarokszámok lényegesen rosszabbak, mint azok, amelyek az eredeti törvényben szerepeltek, korántsem zárható ki, hogy kedvező forgatókönyv esetén – például ha tartósnak bizonyul az energiaárak csökkenése – ennél jobb számokat látunk idén.

Ilyen cikcakkok közepette pedig, amikor egyik hónapról a másikra változnak meg a kilátások, szinte lehetetlen észszerűen 2024-re tervezni 2023 tavaszán.

Ezzel együtt a korai tervezés mellett számos más érv is szól. A PM sajtóosztálya a megkeresésünkre azt közölte, hogy a kormány a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget tartja szem előtt azzal, hogy a nyári szünetet megelőzően tárgyalja a következő évi költségvetési javaslatot, ezzel ugyanis csaknem féléves felkészülési időt biztosítanak mindenki számára a költségvetési keretek és a kormányzati prioritások megismerésére. Szerintük a mostani rendkívüli időkben különösen fontos ez, hiszen így a költségvetés kiszámítható és tervezhető alapot ad az ország stabilitásának megőrzéséhez, a növekedési pálya fenntartásához, valamint az egyensúlyi mutatók javításához.

A Költségvetési Tanács legutóbbi, a költségvetés módosításához kapcsolódó ülésén is röviden szóba került e téma azzal, hogy megfelelő időben érdemes lesz majd átgondolni, hogy 2023-ban, ebben az igen bonyolult évben, mikor érdemes a 2024-es költségvetés tervezését megkezdeni 

– mondta a Világgazdaságnak Kovács Árpád, a testület elnöke. Az Állami Számvevőszék korábbi vezetője úgy fogalmazott, a kockázatok miatt nem igazán lelkesedett a korai gyakorlatért, viszont elfogadta a pozitív üzenetét, ami szerinte éveken át, viszonylag konszolidált környezetben jól működött. Bár Kovács Árpád a kérdésben nem foglalt állást, szavaiból mégis az olvasható ki, hogy most is inkább az őszi tervezés híve. A jövő évi költségvetés elkészítésének kérdését a PM szerint legkorábban március–áprilisban tárgyalja a kormány.