A kormány 17,6 milliárd forintos kerettel indította el újra a vállalkozások munkaerő támogatását és a munkatapasztalat szerzését elősegítő támogatásokat, amelyek több mint 20 ezer álláskereső elhelyezkedéséhez járulhatnak hozzá – közölte Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Ismertetése szerint a program legfeljebb hat hónapon keresztül támogatja azoknak a munkát keresőknek az elhelyezkedését, akik 25 év alattiak, vagy legalább egy hónapja nyilvántartott 25 év feletti álláskeresők. 

A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bérköltség 50 százaléka, de teljes munkaidős foglalkoztatás esetén legfeljebb 250 ezer forint havonta. Maximálisan tehát 1,5 millió forintos támogatásról van szó. Hozzátehető, hogy – jogosultság esetén – a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatási programokkal együttesen igénybe véve a munkaerő támogatása kilenc hónapot is lefedhet, ebben az esetben álláskeresőnként a 3 millió forintot is meghaladhatja az állami támogatás mértéke.

Fotó:  Vémi Zoltán /Világgazdaság

A fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzése esetén a támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és aténylegesen átutalt szociális hozzájárulási összegének 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén maximum a hatályos garantált bérminimum kétszerese, azaz havi legfeljebb 592 800 forint. 

A támogatással azok a 30. életévüket be nem töltött, utolsó szakképzettségüket 2011-ben vagy azóta megszerzett, nyilvántartott álláskeresők segíthetők, akiket munkaviszony keretében teljes munkaidőben vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben foglalkoztatnak. 

A foglalkoztatás szempontjából hátrányos helyzetűek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatását azok után a nyilvántartott álláskeresők után igényelhetik a vállalkozások, akik tartósan álláskeresők, vagy 12 hónapon belül gyermeknevelési ellátásban részesültek, vagy 25–30 év közötti pályakezdők vagy közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethetők, vagy 50 év felettiek, illetve alacsony iskolai végzettségűek. Esetükben a támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos 150 százaléka, azaz jelenleg 348 ezer forint. 

Az új munkahelyteremtő támogatások részletes hirdetményei és pályázati anyagai a foglalkoztatási portálon elérhetők – áll a közleményben. 

Egy hónap alatt kétezer álláskeresőnek segített az új támogatási program

A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatását Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében igénybe lehet venni. Álláskeresők széles köre tartozik a célcsoportba.