Magyar gazdaság

Küszöbön az inflációs fordulat? Fontos adat érkezik péntek reggel

Decemberben 25,7 százalékos lehetett az infláció a VG elemzői konszenzusa szerint, ennél magasabb áremelkedésre utoljára 1996 februárjában volt példa. Ugyanakkor jó esély van arra, hogy az akkori 28,2 százalékot már nem érjük be. Érik az inflációs fordulat.

Péntek reggel fél 9-kor teszi közzé a decemberi inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal – és természetesen a Világgazdaság –, amiből kiderülhet, hogy mekkora hatása volt a benzinárstop hó eleji kivezetésének a fogyasztói árak emelkedésére. A szakértői becslések szerint 1,7 és 2 százalékpont között lehetett az a hatás, amelyet a piaci alapú árakhoz való visszatérés gyakorolhatott az év utolsó hónapjában.

A VG elemzői konszenzusa szerint az élelmiszerárak már-már megszokott drágulásával kiegészülve mindez azt eredményezi, hogy decemberben 25,7 százalékos lehetett az

Ennél magasabb áremelkedést utoljára 1996 februárjában mért KSH, tehát közel 27 éves csúcsot állíthat be a hazai árindex. Öröm az ürömben, hogy minden esély megvan arra, hogy az akkori 28,2 százalékos pénzromlást már nem érjük utol, elemzők ugyanis arra számítanak, hogy 26,5 százalékon tetőzik az infláció, amire kis szerencsével már ebben a hónapban sor kerülhet.

20230104 KaposvárBenzinkútfotó: Lang Róbert LRSomogyi Hírlap
20230104 Kaposvár
Benzinkút
fotó: Lang Róbert LR
Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Gyors visszarendeződésre azonban senki ne számítson, ahogy arra se, hogy az előttünk álló időszakban a kereskedők árazási gyakorlata érdemben változna, ami mára teljességgel nyomonkövethetetlenné vált. A magas inflációban jó ideig benne lesz az üzemanyag-kereskedők dupla árrése, ami miatt már fordult a kocka, és megéri átmenni például Romániába tankolni. Az energiaárak csökkenésében és a forint erősödésében bízhatunk, bár az is igaz, hiába gyengült az euró a forinttal szemben október óta 10 százalékkal, ebből nem sokat éreznek a hazai fogyasztók. 

Ettől függetlenül az év végére már csak a bázishatások miatt is visszatérhet 10 százalék alá az infláció, sőt olyan elemző is akad, aki nem zárja ki, hogy decemberben már 6 és 7 százalék között lesz a fogyasztói árindex.

 

 

 

 

 

infláció benzin ára Központi Statisztikai Hivatal
Kapcsolódó cikkek