„Az első dolog volt, amiben megállapodtunk a mai napon, hogy nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását. Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, miután találkozott Brüsszelben Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel oktatási biztossal. Hozzátette, ez vonatkozik az oktatókra és a kutatókra is, és mind a finanszírozás, mind az együttműködés zökkenőmentes lesz. Úgy fogalmazott, hogy alapvetően egy konszenzuskereső, jó hangulatú találkozóra került sor.

Fotó: Havran Zoltán

Azt kértem a két biztostól és rajtuk keresztül az Európai Bizottságtól, hogy világos és egyértelmű kommunikációval erősítsék meg és növeljék a bizalmat a diákokban az Erasmus program iránt

– hangsúlyozta Navracsics Tibor. Jelezte, hogy ugyanez vonatkozik a Horizont programra is. Azok az egyetemek, amelyek részt vesznek most is a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és jelentkezni is folyamatosan lehet új pályázatokra, amelyeket el is bírálnak, „ez is zökkenőmentes lehet”.

Jelezte, hogy folytatják a tárgyalásokat, hogy azokat az aggályokat, amelyek fennállnak, kezelni tudja a magyar kormány.

„A 21 alapítványi fenntartású egyetem közel felében vannak politikus tagok, ezek esetében fogalmaztak meg összeférhetetlenségi aggályokat. Közvítettem számukra a magyar kormány álláspontját, hogy részünkről nem akadály ennek megváltoztatása” – mondta, hozzátéve, hogy a másik probléma a kuratóriumi tagok mandátumok időtartama. A miniszter szerint két nem túl bonyolult jogszabály módosításáról van szó, ezért nem lesz akadálya, hogy márciusban az Országgyűlés módosítsa a vonatkozó törvényeket. Megjegyezte, számos kérdést kell még pontosítani, például hogy egy polgármester vagy egy képviselő-testületi tag beletartozik-e az összeférhetetlenségi szabályokba.

Újságírói kérdésre, hogy lesznek-e még további egyeztetések, azt mondta, ha szükséges, akkor hetente megy Brüsszelbe, de úgy gondolja, a politikai megállapodás keretrendszere megvan, technikai szinten folytatódhatnak a tárgyalások. A céljuk az, hogy a módosítások olyanok legyenek, amelyek később nem okoznak problémát, ez nem igényel feltétlenül politikai szintet – tette hozzá.

Uniós források: megszólalt Varga Judit a brüsszeli tárgyalások után

Az Európai Uniónak is érdeke kell hogy legyen, hogy ha van egy megállapodás és egy határidő, akkor konstruktívan segítse ennek teljesülését. Nyilván magyar oldalról ennek nem lesz akadálya – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter egy nappal brüsszeli látogatása után.