Február 18-án tartja meg Orbán Viktor miniszterelnök az idei évértékelő beszédét – erősítette meg az Origo értesülését Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A helyszín valószínűleg a Várkert Bazár lesz, és a portál szerint vélhetően arról fejti ki terveit a miniszterelnök, hogy a kormány „a veszélyek korában hogyan tudja megvédeni Magyarországot”. Orbán Viktor a magyar kultúra napján legutóbb az eltörlés kultúrája ellen emelte fel szavát, és kijelentette: mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk, és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal. Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások, és ezt a másságot a magyar kultúra adja.

Úgy fogalmazott, ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét.

A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak.

Magyarország pénzügyi tartalékai történelmi csúcson vannak – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Tájékoztatása szerint az elmúlt három hónapban sikerült jelentős mértékben növelni a készleteinket, részben a rezsicsökkentés miatt, másrészt azért, mert a kormány felkészült a veszélyek korára.