Magyarország pénzügyi tartalékai történelmi csúcson vannak – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a Facebook-oldalán is, azt követően, hogy pénteken erről a Kossuth Rádió reggeli műsorában is beszélt. Tájékoztatása szerint az elmúlt három hónapban sikerült jelentős mértékben növelni a készleteinket, részben a rezsicsökkentés miatt, másrészt azért, mert a kormány felkészült a veszélyek korára. 

Megfogalmazása szerint Brüsszel nem érte el azt a célját, hogy pénzügyileg sarokba szorítsa hazánkat. Emiatt pedig az uniós döntéshozók frusztrálttá váltak, ezért az Erasmus-pályázatok felfüggesztéséről szóló döntés hátterében is ez állhat. Leszögezte, hogy megegyezés hiányában az állam kifizeti a jövő évi ösztöndíjköltségeket, így nem éri kár a magyar diákokat. De mint a Világgazdaság korábban megírta, az egyetemek is jelezték, hogy az ösztöndíjrendszereik nem kerülnek veszélybe, akár maguk is tudják ezeket finanszírozni. 

Közben ebben az ügyben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben rávilágított: a bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le és korlátozza a tudományos élet szabadságát 

Vucic - Nehammer - Orban meeting in Serbia BELGRADE, SERBIA - NOVEMBER 16: Hosted by Serbian President Aleksandar Vucic, Austrian Prime Minister Karl Nehammer and Hungarian Prime Minister Viktor Orban meet to discuss the fight against irregular migrants and illegal immigration in the capital Belgrade, Serbia on November 16, 2022. Serbia, Austria and Hungary signed a memorandum of understanding on the issue. A press conference was held after the meeting. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Milos Miskov / AFP

A Világgazdaság korábban megírta, hogy december–januárban 4,25 milliárd dollárt vont be az adósságkezelő központ, ez a jelenlegi árfolyamon 1584 milliárd forint. Ráadásul háromszoros volt a kereslet a hazai devizakötvények iránt, ami bizonyítja, Magyarország és a magyar gazdaság felé a bizalom töretlen, a gazdasági teljesítményben, a stabilitásunkban bíznak a befektetők, a hitelezők.

Ennek köszönhetően január elejére a devizatartalék megközelíthette a 42 milliárd eurót, ami történelmi rekord.

Ma tehát magasabb a tartalékunk, mint amikor arra kényszerült az ország 2008 végén, hogy az IMF-től (12,3 milliárd euró) és az Európai Uniótól (6,5 milliárd euró) vegyen fel devizakölcsönt, amikor is 2011 végére ezeknek a hiteleknek köszönhetően 37,8 milliárd euróra futott fel a tartalék.