Semmilyen leszakadás nincs a hazai bérdinamikában a régióhoz képest – ez derült ki a visegrádi országok és Románia statisztikai hivatalainak legújabb adataiból. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint idehaza 2022-ben 515 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ennél magasabbat a visegrádiak közül csak Csehországban mértek a statisztikusok, ott 2022 harmadik negyedéig 39 306 korona volt az átlagfizetés, azaz mintegy 628 ezer forint.

20230215 Kaposvár A kaposvári Fusetech Kft-nél jelenleg mintegy 370-en dolgoznak,  14 nyugdíjast is alkalmaz az ipari vállalkozás.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap20230215 Kaposvár 

A kaposvári Fusetech Kft-nél jelenleg mintegy 370-en dolgoznak,  14 nyugdíjast is alkalmaz az ipari vállalkozás.
Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Utánunk következik Lengyelország 6345 zlotyval, ami 507 ezer forintnak felel meg, majd Szlovákia 1266 euróval (481 ezer forint). Északi szomszédunknál egyébként már Romániában is magasabbak a bérek, ott tavaly 6430 lej, azaz 495 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés. Nem árt azonban megjegyezni, Romániában 45 százalékos adóteher van a munkabéren, ami az egész régióban a legmagasabb elvonás, így ez érthetően feljebb húzza a bruttó kereseteket. 

Ám ezeknél magyar szempontból lényegesebb, hogy egyedül idehaza nőtt a fizetések vásárlóereje.

Bár a 2,6 százalékos reálbér-emelkedés nem tűnik acélosnak, de összehasonlítva a régiós országokkal, összetehetjük a két kezünket: Csehországban gyakorlatilag az év kezdte óta 10 százalék fölött van az miközben a bérdinamika 6 százalék körül alakult. Mivel az éves átlagos infláció a 15 százalékot is elérte, közel 9 százalékkal csökkentek a reálkeresetek. Lengyelország egy fokkal szerencsésebbnek mondhatta magát a 12 százalékos bérnövekedésnek köszönhetően, ám a 14,4 százalékos drágulást ott sem követte a fizetések emelkedése.

Ezért 2008 óta először csökkentek a reálbérek a legdinamikusabban fejlődő visegrádi országban is.

Szlovákiában szeptember végéig 3,4 százalékos volt a reálbér-mérséklődés. Az euróövezethez tartozó északi szomszédunknál a bérek az első háromnegyed év végéig 8,2 százalékkal nőttek, ami kevesebb mint a fele a magyar keresetnövekedésnek. Ami pedig Romániát illeti, a keresetek 11 százalékkal nőttek, ami akárhogy nézzük, kevesebb, mint a 12 százalékot elérő fogyasztói árindex. A keleti szomszédunk statisztikai hivatalának adatai szerint egyébként a nettó átlagbér Romániában tavaly 305 ezer forint volt, ami cáfolja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a román bérek beérték volna a magyart, idehaza ugyanis 2022-ben nettó 355 ezer forintos átlagfizetést mért a KSH.

Közel 390 ezer forint volt decemberben az átlagfizetés Magyarországon

2022 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagfizetése – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 581 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 400 300 forint volt. A bruttó átlagkereset 18,1, a nettó átlagkereset 18,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.