Az ország legmagasabb épületébe – ahol az irodák mellett nyilvános kilátóterasz, látogatói központ és éttermek is működni fognak – kilenc különböző telephelyről 2500 kollégáját költöztette át a Mol. Számukra modern, fenntartható és biztonságosan üzemelő munkahelyet kívánt teremteni. Mindennek ma már elengedhetetlen feltétele a megfelelő informatikai hálózat, illetve a magas szintű információ- és kiberbiztonság, amelynek tervezéséről és a kivitelezés minőségbiztosításáról az S&T Hungary Kft. (amely februártól Kontron Hungary Kft. néven működik) gondoskodott.

20221208 BudapestA Mol Campus épületefotó: Nagy Zoltán (NZ)Metropol
20221208 Budapest
A Mol Campus épülete
fotó: Nagy Zoltán (NZ)
Metropol
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A tervezés kétéves folyamata során az ügyféligények pontos felmérése alapján és további beszállító partnerekkel együttműködésben készültek el az egyes informatikai hálózatszegmensek és kiberbiztonsági megoldások részletes tervei, illetve a megvalósításhoz szükséges eszközök listája. A minőségbiztosítás keretében a telepített megoldások kivitelezési minősége, működési paraméterei és a felhasználók szempontjából nézve ellenőrizték a megoldások működőképességét.

Az információtechnológiai tanácsadást, az IT-megoldások szállítását, valamint a testre szabott fejlesztéseket kínáló cég néhány háttérinformációval világította meg, hogy

miért is lett a Mol Campus – ahogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az átadón mondta – a „jövő épülete”.

Nos, az alábbiak miatt:

  • Az épületet 325 darab IT-hálózati- és kiberbiztonsági eszköz, emellett több mint 700 Wi-Fi Access Point szolgálja ki. Összehasonlításképp egy átlagos irodaházban 40-45 hálózati eszköz és jellemzően 150-200 Access Point található. 
  • Az informatikai hálózat felépítéséhez több mint 650 kilométernyi réz UTP-kábelt, és több mint 80 kilométernyi, 48 szálas optikai kábelt használtak fel.
  • Az épületben a legmodernebb, többrétegű információ- és kiberbiztonsági megoldásokat tervezték és valósították meg.
MOL Campus,
IT hálózat, kiberbiztonság,
Fotó: Mol Campus
  • A Campus épületének informatikai megoldásai az átlagnál is fokozottabban, többszörösen biztosítva érik el mind a Mol adatközpontjait, mind a felhőalapú szolgáltatásokat és az internetet. A cég a tesztelés során ellenőrizte a rendszer magas fokú rendelkezésre állását, így igazolva, hogy akár két hálózati eszköz vagy két távközlési vonal együttes kiesése sem okoz szolgáltatási problémát a biztosított funkciókban. Ez a hazai irodaházak tekintetében különlegességnek számít, mivel általában egy fő- és egy tartalékvonalat működtetnek, itt ennél fokozottabb üzembiztonságot kellett elérni.
  • A vezeték nélküli internetelérés nemcsak a dolgozók számára biztosított, hanem a Mol által meghívott látogatóknak, illetve a kilátóterasz és a panorámaétterem vendégeinek is.
  • Az IT-hálózat több mint ötvenféle audio-video-, IoT-, épületautomatizálási és épületmenedzsment-, illetve fizikai biztonsági rendszer számára biztosít elérést a Mol adatközpontjai, a felhőszolgáltatások és az internet felé. Ebben az irodaházban akár több ezer munkatárs is élőben követhet figyelemmel mondjuk egy online dolgozói fórumot.
  • Szintenként százas nagyságrendben elhelyezett szenzorok figyelik és reagálják le a változásokat. A dolgozói komfortérzet és az energiahatékonyság érdekében automatikusan kapcsolódik be a szellőzőrendszer, vagy húzódnak le az árnyékolók, ha nagyon besüt a nap. Huszonkilenc emeletet természetesen senki nem jár végig, hogy a kollégák után lekapcsolja a villanyt, így mozgásérzékelők jelzik a rendszernek, ha már valahol nincs szükség a világításra. Világszinten is újdonságnak számít, hogy az IoT-rendszerek naponta több tíz gigabájtnyi adatot szolgáltatnak automatikusan az épületről, amit mesterséges intelligencia dolgoz fel, és ennek alapján vezérli az épület automatizálását.
MOL Campus,
IT hálózat, kiberbiztonság,
Fotó: Mol Campus

Kik állnak a fejlesztés mögött?

A (korábban S&T AG, ma már) Kontron AG néven futó globális vállalatcsoport egyik legprosperálóbb tagja a magyar leányvállalat, amely széles körű IT-szolgáltatásokra koncentrál az IT-hálózat építésétől a biztonsági megoldásokon át egészen az SAP bevezetéséig vagy a legújabb IoT- és fejlesztési trendekig. Mi sem bizonyítja jobban a hazai egység stabilitását, mint az, hogy a vállalat öt év alatt megduplázta az árbevételét, amely ma már 32 milliárd forint felett jár.