Nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma 2022-ben Magyarországon. Éves alapon 3 százalékkal több ilyen eset történt, összesen 14 679 – olvasható a Netrisk közleményében. Öt vármegyében csökkent a balesetszám, mindenhol máshol emelkedett. A legnagyobb mértékben Budapesten nőtt az adat.

20230323 DebrecenEgy személygépkocsi belerohant az előtte haladóba.
Fotó: Tóth Imre / Hajdú-bihari Napló

A személyi sérüléses balesetek több mint fele gyorshajtás vagy az elsőbbségre vonatkozó szabályok megszegése miatt történt. A Netrisk felhívta rá a figyelmet, hogy a kirívó szabálysértések esetében a casco nem fedezi a kárt. Ilyen eset lehet az ittas vezetés vagy a kiemelkedő sebességtúllépés.

A cascobiztosítások átlagdíja márciusban 138 ezer forint volt.

Budapesten és a vármegyék többségében 0,2–15,6 százalékkal nőtt a balesetek száma. Mindössze Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy vármegyében csökkent a számuk, mégpedig 1,4–9,5 százalékkal.

Az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy ezekben csak a személysérüléssel járó balesetek szerepelnek. Emellett vannak a kisebb, például koccanásos balesetek is, amelyekben nem sérül meg senki, és csak vagyoni kár keletkezik

– írta a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója, Besenyő Márton. Hozzátette, hogy ez utóbbi balesetek számáról nincs pontos adat, mivel sok esetben az érintettek egymás között megegyeznek a kár rendezéséről. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha az egyik fél kifizeti a másik kárát, ahelyett, hogy a kötelező biztosítója állna helyt. Így mentesül attól, hogy a bonus-malus rendszerben lejjebb kerüljön, ami miatt magasabb biztosítási díjat kellene fizetnie a következő évben.

Túl alacsony összegre biztosítjuk a lakásunkat

A megkötött biztosítások értéke négyzetméterenként 600 ezer forint alatti, ez kevés lehet egy káreseménynél.

A gyorshajtók okozzák a legtöbb balesetet

Tavaly a személysérüléses balesetek 28 százaléka gyorshajtás, 26 százalékuk pedig az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok megszegése miatt következett be.

Alapesetben, ha nincs súlyos szabálytalanság, akkor a cascobiztosítás az autós saját hibájából történt balesetből fakadó kár nagy részét fedezi. Az átlagos cascodíj a Netrisknél idén márciusban 138 ezer forint volt, míg tavaly 121 ezer forintot tett ki ugyanebben az időszakban.