Magyarország energiaellátásának biztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül, kapcsolataink azonban nem pusztán „energiabarátságként” jellemezhetők – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

SZIJJÁRTÓ Péter
Dunavecse, 2023. március 17.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Schneider Electric francia elektronikai vállalat új, klímasemlegesen működő dunavecsei gyárának alapkőletételén 2023. március 17-én. A 16 milliárd forintos beruházással 500 új munkahely jön létre.MTI/Bús Csaba Dunavecse, 2023. március 17.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Schneider Electric francia elektronikai vállalat új, klímasemlegesen működő dunavecsei gyárának alapkőletételén 2023. március 17-én. A 16 milliárd forintos beruházással 500 új munkahely jön létre.
MTI/Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba / MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energetikai miniszteri találkozóján leszögezte, hogy Európa energiaválsággal néz szembe, és az idei év a tavalyinál is nehezebb lesz, egyrészt a mintegy 60 milliárd köbméternyi orosz földgáz kiesése, a kínai gazdaság újranyitása miatti keresletbővülés és az európai LNG-kapacitások korlátozottsága miatt.

Számunkra a diverfizikáció azt jelenti, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon vásárolhassunk energiahordozókat, nem azt, hogy a függőség irányát cseréljük ki egyikről a másikra

– tette hozzá. Egyáltalán nem túlzás kijelenteni – mondta –, hogy Magyarország energiabiztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem garantálható a türk államok nélkül. Rámutatott, hogy hazánk hosszú távú szerződésekben garantált ellátása ma elsősorban Törökországon keresztül zajlik, tavaly 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett a Török Áramlat vezetéken.

Az új források kapcsán a jelenlegi legreálisabb forgatókönyvnek Azerbajdzsán bevonását nevezte, és arról számolt be, hogy politikai megállapodás született arról, hogy már idén mintegy 100 köbméternyi gáz fog érkezni a dél-kaukázusi országból, később pedig hosszú távú szerződést kötnek a felek évi körülbelül kétmilliárd köbméter szállításáról.