A koronavírus-járvány a legtöbb országban csökkentette a várható élettartamot, ami csak átmenetileg szakította meg a társadalmak elöregedésének folyamatos és gyorsuló tendenciáját. Mivel a Covid–19, a háború és az miatt a legtöbb országban feszesebbé vált a költségvetés, még fontosabbá vált a fenntartható nyugdíjrendszer. Ugyan a politika nem vitatja a nyugdíjreformok szükségességét, de a szavakat ritkán követik tényleges tettek – derül ki az Allianz Globális nyugdíjjelentésének második kiadásáról szóló sajtóközleményből.

Group,Of,Senior,People,Resting,In,A,Park,-,Mature
Group of senior people resting in a park - Mature friends doing some activities in a retirement home
A világ legtöbb országában a társadalom egyre nagyobb hányadát teszik ki a nyugdíjasok, ami a jelenlegi nyugdíjrendszereket fenntarthatatlanná teszi.
Fotó: Shutterstock

Különösen a születésszám alakul a vártnál sokkal rosszabbul a családpolitikai erőfeszítések ellenére is. A fiatalabb, különösen az Y és a Z generációk maguk lesznek kénytelenek (még) nagyobb mértékben gondoskodni saját időskorukról. A kellemetlen igazság az, hogy hosszabb ideig kell majd dolgozniuk, valamint többet és céltudatosabban kell megtakarítaniuk

– mondta Michaela Grimm, a jelentés társszerzője.

A vizsgált nyugdíjrendszerek gyenge javulást mutatnak a 2020-hoz jelentéshez képest, de még mindig éppen csak kielégítők a felsorolt területek összességén. Mindössze néhány ország, köztük Franciaország és Kína, ért el jelentős javulást.

Szemléletváltás a nyugdíjrendszerben

Franciaországban hónapok óta tüntetnek a nyugdíjreform ellen. Az utcai zavargások miatt III. Károly király első külföldi útja nem Párizsba, hanem a németekhez vezetett. Az eset jól mutatja, hogy a politikának mekkora kihívással kell szembenéznie, amikor a jövőbeli fenntarthatóság miatt átalakítja a rendszert. Az intézkedéseknél fontos a szemléletváltás: ahelyett, hogy a jelenben osztogatnának, és annak a terhét a jövőben fizettetnék meg, pont fordítva érdemes gondolkozni, azaz a terheket ma kell viselni, hogy elkerüljük a majdani megszorításokat. 

A világ nyugdíjrendszerei hatalmas építkezésekre hasonlítanak, ahol nem látni, mikor fejeződhet be a munka

– írja sajtóközleményében a hetven országban működő Allianz biztosító és vagyonkezelő.

Jelenleg csak néhány jól teljesítő nyugdíjrendszer van. A sort Dánia, Hollandia és Svédország vezeti. Közös jellemzőjük, hogy már a demográfia idősek felé történő súlyos eltolódása előtt a fenntarthatóság felé vezető útra léptek. A jelentés szerint ezek az államok megfelelő példát mutathatnak a még fiatal lakosságú fejlődő országoknak, ám

az idősödő társadalmak már csak fájdalmas reformokkal érhetik el, hogy a jövőben stabil és fenntartható nyugdíjrendszerrel rendelkezzenek.

Rohamosan öregszik a népesség Európában és Kínában, Afrika viszont duplázhat

Hatvan éve először fordult elő, hogy Kína lakossága is zsugorodott – nem csak a Nyugat öregszik. Az ENSZ tömeges népességfogyást prognosztizál 2100-ra.

A munka fogalmának átalakulása alapvető tényező

A munka fogalmát már másképp fogjuk fel a mesterséges intelligencia és az egyetemes oktatáshoz való hozzáférés korában. Tehát „a jövő nyugdíjrendszere az oktatás és a munka világának mindenkit érintő újragondolásával kezdődik” – mondta Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza.

A magyar nyugdíjrendszer valahol a középmezőny alján található az elemzés alapján. 

Ezzel nem vagyunk lemaradva a régió országainak többségétől, de a baltiak és Bulgária már jobban teljesítenek nálunk. A társadalmak sebes elöregedése miatt radikális és fájdalmas reformokat kell bevezetni.

Az Allianz a Globális nyugdíjjelentésének második kiadásában a világ 75 országának nyugdíjrendszerét elemezte három pillérben: az alapvető demográfiai és költségvetési feltételeket, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát és megfelelőségének megállapítását vette sorra. 

Már a csehek is nyugdíjreform ellen tüntetnek

Csehek ezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a nyugdíjrendszer tervezett átalakítása ellen, amelyben jócskán felemelnék a nyugdíjkorhatárt.