A honlapján megjelent közleményben idézték Rigó Csaba Balázst, a hivatal elnökét, aki az ülésen azt mondta, hogy a felmérések szerint egyre több gyermek videójátékozik napi rendszerességgel. A videójáték-ipar pedig a gyermekeinket vette célba megtévesztő és agresszív reklámgyakorlatokkal, a gyermekek fejletlenebb kognitív képességeinek kihasználásával, illetve zavaros virtuális fizetőeszközök terjesztésével.

Vienna,,Austria,-,May,4th,,2018:,Kid,Boy,Playing,Xbox.
Fotó: Shutterstock

Felhívta a figyelmet arra, hogy az üdülési jogok másodlagos értékesítése is jó néhány veszélyt hordoz magában a gyakran kényszerhelyzetben lévő családoknak.

A nemzeti versenyhatóság hamarosan piackutatást indít a videójátékokban rejlő veszélyek feltérképezése érdekében, 

az üdülési jogok kapcsán pedig a fogyasztóvédelmi előírások szigorítását javasolja – ismertette Rigó Csaba Balázs.

Lassulás a videójáték-iparban, újabb cég jelentett be leépítéseket

A lengyel Ten Square Games két projektet kaszál el, valamint kirúgja alkalmazottainak negyedét. A lépést a gazdasági helyzettel és a szektort érintő lassulással indokolta.

Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a családok érdekeinek képviselete és jogainak védelme kiemelt feladata a fogyasztóvédelemnek.

Azért dolgozunk, hogy a fogyasztóvédelem valódi védelmet biztosítson az emberek, a családok, illetve a gyermekek számára is

– emelte ki.

A Családbarát munkacsoport az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Fogyasztóvédelmi Kerekasztal munkáját segítő, állami és civil szerveket átfogó szakmaközi egyeztető fórum. Célja, hogy javaslataival támogassa a famíliák és a családi kapcsolatok megóvását célzó jogalkotást és jogalkalmazást. Munkájában a Gazdasági Versenyhivatal és az Igazságügyi Minisztérium mellett 13 szervezet vesz részt.