Magyar gazdaság

A sorok között üzent az MNB alelnöke: megkezdődik a kamatcsökkentés időszaka

Az elmúlt időszakban jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése, ezért a tanács a normalizációs folyamat részeként a kamatfolyosó szűkítéséről döntött – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács mai kamatdöntő ülését követően. Hangsúlyozta, október közepe óta kiárazódtak a szélsőséges forgatókönyvek, ugyanakkor a tanács megítélése szerint továbbra is indokolt a körültekintő, óvatos megközelítés, a jegybank a következő időszakban is kiemelten figyeli a kockázati javulás tartósságát. Az alelnök jelezte, a piaci kamatvárakozásoknak megfelelően változhatnak a kamatszintek, már pedig a piac csökkentést vár jövő hónaptól.

Online sajtótájékoztatót tart Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke 15.30-tól, miután a monetáris tanács mai kamatdöntő ülése után a várakozásoknak megfelelően 450 bázisponttal szűkítette a kamatfolyosót, ezzel közel két év után először lazított a monetáris kondíciókon. 

VIRÁG Barnabás
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

15:58

Áprilisban már nagyobb arányban csökkenhet az infláció

A márciusi adatok tanulsága, hogy óvatos megközelítésre van szükség, az inflációs fordulat elindult, de a maginfláció sokkal kevésbé mérséklődnek - mondta az inflációs várakozásokról az MNB alelnöke. Szerinte áprilisban már nagyobb arányban csökkenhetnek a fogyasztói árak, ami május-június látványosabb lehet, de az igazán jelentős csökkenés az év közepétől várható.

 

15:55

Az ősz folyamán érhet össze az alapkamat és az egy napos betéti kamat.

A piaci kamatvárakozásokkal kapcsolatban elmondta, hogy valahol az ősz folyamán jöhet el az a pillanat, amikor a kamatszintek összeérnek, " ez egy reális pálya", tette hozzá.

15:53

A piaci kamatvárakozások alakulása fontos iránytű lesz a jegybank számára

Virág Barnabás újságírói kérdésre elmondta, hogy az O/N hitelkamat csökkentése valósult meg, 2022 október 14-én rendkívül széles kamatfolyosót határozott meg a tanács, mivel abban az időszakban komoly kockázatok mozogtak a világban, és kifejezetten a magyar gazdasággal kapcsolatban. A kockázati környezet azóta viszont jelentősen javult, mind külső és mind belső tényezőknek köszönhetően, megismételte, hogy kiárazódtak a szélsőséges forgatókönyvek.

Hangsúlyozta, az O/N betéti ráta esetén körültekintő megközelítést alkalmaz a jegybank, a kockázati javulás tartósságát értékelik, a folyamat során a piaci kamatvárakozások alakulása fontos iránytű lesz. 

15:49

Ha szükséges, a korábbi várakozásoknál tovább is fennmaradhat az alapkamat

Az alapkamat a fundamentális inflációs kockázatokra reflektál, ennek módosítása nincs napirenden - hangúlyozta, hozzátéve, hogy ehhez erős, tartós trendre van szükség az infláció csökkenésében. 

Hangsúlyozta, ha szükséges, a korábbi várakozásoknál tovább is fennmaradhat az alapkamat.

A monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy továbbra is szükség van az egynapos betéti eszközök fenntartására a piaci stabilitás érdekében. A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök fenntartásánál. 

 

15:46

Óvatosság, fokozatosság, piaci várakozások és előzetes kommunikáció

Az O/N betéti kamat alakításánál az MNB körültekintő, óvatos megközelítést alkalmaz: óvatosság, fokozatosság, piaci várakozások, előzetes kommunikáció, ezt a négy szempont értékeli a jegybank. Hangsúlyozta, körültekintően kell értékelniük a kockázati megítélés javulásának tartósságát. A külső környezetből a nemzetközi bankrendszerekkel kapcsolatos aggodalmakat folyamatosan értékelik.

15:43

A szélsőséges forgatókönyvek kiárazódtak

Október közepe óta jelentősen javult a kockázati környezet Virág Barnabás szerint, a szélsőséges forgatókönyvek kiárazódtak. A gáz és áramárak jelentősen csökkentek, a gáztározók feltöltöttsége magas, a nagy jegybankok a kamatciklusok végéhez közelednek. A belső tényezők esetében azt látni, hogy a hazai devizapiac stabilizálódott, az év végén sikerült megállapodni az EU-val.

Ezen faktorok összességét értékelve a monetáris tanács lehetőséget látott a kamatfolyosó szűkítésére.

Így a korábbi 25 százalék helyett 20,5 százalékon állapította meg, itt egy technikai megközelítést alkalmazott a tanács, így 250 bázisponttal haladja meg az effektív kamatrátát a kamatfolyosó felső széle.

15:40

Lassuló gazdasági aktivitás, javuló folyó fizetési mérleg egyenleg

A gazdasági aktivitás tovább lassult, technikai recesszióban maradhatott a magyar gazdaság, miután a belső kereslet is szűkült. A folyó fizetési mérleg egyenlege tavaly november óta trendszerű javulást mutat, emögött részben az energiaegyenleg játssza a szerepet, a gazdaság alkalmazkodása is ebbe az irányba mutat. Az éves folyó fizetési mérleg hiány a tavalyi évhez képest mefeleződhet.

15:38

Folytatódott az infláció csökkenése áprilisban

Márciusban folytatódott az infláció csökkenése, ugyanakkor a maginfláció emelkedett. Az élelmiszer-infláció két hónapja lassul. Jelezte: áprilisban tovább folytatódott az élelmiszer infláció csökkenése, szélesebb körben megjelenhetetet az árszint mérséklődése. 

Szűkebbé válhat az átárazási mozgástér, az áremelési várakozások általánosan csökkennek.

Az év közepétől egyre inkább felerősödnek a dezinflációs hatások.

15:34

Az elmúlt időszakban jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése

A monetáris tanács a mai ülésén 13 százalékon tartotta, az alapkamat szintje megfelel a fundamentális  inflációs kockázatok kezelésére - kezdte a sajtótájékoztatót Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Hozzátette: az egynapos betéti gyorstenderek fenntartása szükséges.

Az elmúlt időszakban jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése, ezért a kamatfolyosót szűkítette a monetáris tanács 25 százalékról 20,5 százalékra.

A kötelező tartalékráta rendszere gördülékenyen megtörtén az átállás- tette hozzá.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Virág Barnabás jegybank
Kapcsolódó cikkek