„A kampányban közösen ígértük meg az Üllői út felújítását, és mi tartjuk a szavunkat” – mondta Karácsony Gergely annak apropóján, hogy szombattól június 11-ig korszerűsítési munkák miatt nem jár az 50-es villamos, hogy aztán egyrészt nyártól már kizárólag az alacsony padlós, légkondicionált CAF-ok közlekedjenek a vonalon, másrészt ezt követően indul az Üllői út XVIII. kerületi szakaszának felújítása. A főpolgármester többes számot használt, pedig valójában erre nincs oka: Pestszentlőrinc saját forrásból valósítja meg a 2 milliárd forintos beruházást, ami a főváros feladata lenne, hiszen az Üllői út az ő tulajdona.

Fotó: Kallus György

Novemberben a Világgazdaság írta meg elsőként, hogy a DK-s Szaniszló Sándor által vezetett képviselő-testület úgy döntött, nem vár tovább a Fővárosi Önkormányzatra, és maga cseréli le a drámai minőségű út kopórétegét.

Karácsony Gergely még 2021-ben, a választás előtt erősödő kampányígéretek sűrűjében azt állította, ez a beruházás nem várhat évekig, és 2022 elején megkezdődhet a munka,

ám forráshiányra hivatkozva azóta sem történt semmi – az ellenzéki vezetésű testület mára ott tart, hogy adót sem hajlandó fizetni.

Elfogadhatatlan és tisztességtelen a főváros hozzáállása

Bár a kerületi Facebook-oldal képei alapján jó hangulatban búcsúztatta a főpolgármester és Szaniszló Sándor az elavult hannoveri villamosokat, utóbbi a képviselő-testület jegyzőkönyveiben korábban többször is éles kritikát fogalmazott meg a fővárosi vezetésről, például úgy összegzett, hogy „velük ellentétben a XVIII. kerületben szigorú gazdálkodással, a kiadások észszerű visszafogásával” rendelkezésre áll megfelelő tartalék az Üllői úti munkálatok elkezdéséhez.

Karácsony Gergely megígérte a választáson. Itt volt vagy négyszer, mind a négyszer megígérte, hogy a főváros részt fog venni ebben a teherben. Kérem a polgármester urat, emlékeztesse

– mondta az egykori momentumos Nagy Károly, mire Szaniszló Sándor megismételte, a kerület egyetlen vasat sem kap a projektre a Fővárosi Önkormányzattól.

Nagy Károly nemrég elfogadhatatlannal és tisztességtelennek nevezte mindezt, mert fővárosi feladatról van szó, de Szaniszló Sándor is keményen fogalmazott, amikor arról beszélt, vállalhatatlan Karácsony Gergelyék ötlete a Nyugati téri és népligeti felüljáró elbontásával kapcsolatban.

Ez Budapest egyik legfontosabb fejlesztése?

A közös villamosozás alkalmával Karácsony Gergely megköszönte, hogy Pestszentlőrinc kisegíti a „borzasztóan nehéz pénzügyi helyzetben lévő fővárost”, és finanszírozza az útfelújítást, azt is elmondta, hogy

Budapest egyik legfontosabb fejlesztésének tartja az 50-es villamos vonalán zajló munkálatokat.

Mindössze ezt fizeti a Fővárosi Önkormányzat – és talán választ ad arra a kérdésre, miért veszik át egymás után a kerületek a főváros feladatait, ha Budapest egyik legfontosabb fejlesztése az 50-es villamos vonalának erőátviteli rendszeréhez kötődik.

Varga Mihály üzent Karácsony Gergelynek: Budapestet nem a szolidaritási veszélyezteti, hanem a pazarló gazdálkodás

A pénzügyminiszter egyértelmű választ küldött a főpolgármesternek, aki bejelentette: megtagadják az adóbefizetést az államnak.