Magyar gazdaság

Szijjártó Péter: Magyarországon fizikailag lehetetlen megoldani a fűtést orosz gáz nélkül

Habár a magyar kormány dolgozik az ország energiaellátásának diverzifikálásán, a külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy orosz gázra mindig is szüksége lesz hazánknak. Szijjártó kifejtette, hogy öt-nyolc év múlva ugyan több forrásból is érkezik majd energiahordozó Magyarországra, de az orosz import továbbra is fontos marad.

A magyar kormány semmilyen politikai okból nem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát, és bár nagy erőkkel zajlik a diverzifikáció, nem áll szándékában kivezetni az orosz forrásokat sem – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bosznia-Hercegovinában, a Milorad Dodikkal közösen tartott panelbeszélgetésen, a Trebinjei Energetikai Fórumon.

Kirláy Márton / Szíjjártó Péter facebook
Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter/ Facebook

A tárcavezető közölte, hogy egy az ukrajnai háború szomszédságában lévő országot képvisel, ahol közvetlenek a fegyveres konfliktus negatív hatásai. Felszólalásában aláhúzta, hogy hazánk speciális helyzetben van, mivel nem rendelkezik tengerparttal, és energiafelhasználása túlnyomó részét importálja.

Mi az energia kérdésére mint a fizikai valóság részére tekintünk. És szeretnénk, ha legalább az energiafelhasználás tekintetében a világ két lábbal állna a földön, hiszen fűteni nem lehet kommunikációs panelekkel vagy politikai nyilatkozatokkal

– fogalmazott. Kiemelte: ehhez földgázforrásra és csővezetékre van szükség, és ha a kettőből az egyik hiányzik, akkor ott „illúziókat kergetünk”.

Mi a realitások talaján állunk, és a realitás Magyarország esetében azt mondatja, hogy a biztonságos földgázellátás oroszországi források nélkül ma fizikailag lehetetlen. Nem politikailag, hanem fizikailag lehetetlen

– hangsúlyozta.

Háromszorosára nőtt a legtöbb hazai cég energiaköltsége

A vállalatok mindennapi működését leginkább a költségnövekedés, a csökkenő kereslet, a likviditási és finanszírozási nehézségek, valamint az alapanyaghiány fenyegeti.

Szijjártó arról számolt be, hogy a kormány nagy erőfeszítéseket tett a hosszú távú diverzifikáció érdekében, de ennek sikeréhez időre van szükség.

Földgázvezetéket nem lehet egyetlen éjszaka alatt megépíteni. Lehet, hogy majd öt-nyolc év múlva Magyarország földgázellátása lehetséges lesz orosz források nélkül is, de hát addig még van négy-öt tél.

Hozzátette, hogy a magyar energiaellátás biztonságát semmilyen politikai ok miatt nem adja fel az ország. Kifejtette, hogy a diverzifikáció minél több új forrás bevonását jelenti, nem pusztán a függőség földrajzi irányának megváltoztatását.

Mi a jövőben is számolunk az orosz energiaforrásokkal, több más forrás mellett

– mutatott rá. Fontosnak tartja, hogy a magyar tapasztalatok szerint a Gazprom megbízható szerződéses partner, és az együttműködés nem esik szankciók hatálya alá, így nincsen ok az orosz energiahordozók kivezetésére.

Szijjártó Péter kitért a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel szembeni esetleges szankciók kérdésére is, és leszögezte, hogy „amíg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig Dodik elnök úr biztosan nem kerül semmilyen szankciós listára”.

Akik azt gondolják, hogy a Nyugat-Balkánon bármi megoldható szankciókkal, azoknak fogalmuk sincs a Nyugat-Balkánról

– vélekedett.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek