Telefonos csalók adathalászprogram letöltésére próbálhatják rávenni a bankok és a Kincstár ügyfeleit, hogy így szerezzék meg a gyanútlanok számlaadatait – figyelmeztetett hétfőn a Magyar Államkincstár.

adathalászat
Fotó: Shutterstock

A csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat, és leggyakrabban hivatalosnak tűnő telefonszámról, gyanús tranzakcióra hivatkozva, egy pénzintézet nevében keresik meg az ügyfelet, hogy segítségüket kínálják a visszaélés megakadályozására. Ennek keretében egy vírusirtó vagy biztonsági applikáció letöltését kérik célpontjaiktól, ami valójában a csalóknak ad távoli hozzáférést az áldozatok eszközéhez. A letöltés után így azok szabadon hozzáférhetnek az ügyfél számlájához.

A közleményben a Magyar Államkincstár azt javasolja az érintetteknek, hogy csalásgyanús hívás esetén azonnal mondjanak nemet, bontsák a vonalat, és semmiképp se telepítsenek ismeretlen programot a számítógépükre vagy a telefonjukra. Hozzáteszik, hogy 

a Magyar Államkincstár egyetlen esetben sem kéri alkalmazás letöltését vagy jelszó kiadását az ügyfeleitől csalások felderítése céljából.

Amennyiben gyanús hívása érkezik, azonnal hívja a Kincstár 1811-es telefonszámát, és jelentse az esetet. Az adathalász-kísérletekről, csalásokról és a visszaélések formáiról további információt a Magyar Államkincstár honlapján talál.