A Niveus Consulting Group által a magyar vállalkozások gazdasági várakozásairól készített felmérésből kiderült, hogy a vállalkozások 83 százaléka rendelkezik válságtervvel, ami növekedés a tavalyi 40 százalékos arányhoz képest. A vállalatok gazdasági válság esetén bér- és járuléktámogatást, illetve adócsökkenést látnának szívesen. A megkérdezettek 75 százaléka véli úgy, hogy a következő két évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben. Saját vállalkozásukat illetően sem túlzottan derűlátók: 63 százalékuk számít kedvezőtlenebb évekre, tavaly ez az arány csupán 45 százalék volt.

Kecskemét, 2015. március 18.Sportparketta gyártása a Graboplast Zrt. üzemében Kecskeméten 2015. március 18-án. Az egyéves minősítési folyamat után a győri Graboplast által kifejlesztett három sportpadló megkapta a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) minősítését, így a jövőben akár a legnagyobb világversenyeket is megrendezhetik a Kecskeméten gyártott különleges parkettákon.MTI Fotó: Ujvári Sándor
Kecskemét, 2015. március 18.
Sportparketta gyártása a Graboplast Zrt. üzemében Kecskeméten 2015. március 18-án. Az egyéves minősítési folyamat után a győri Graboplast által kifejlesztett három sportpadló megkapta a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) minősítését, így a jövőben akár a legnagyobb világversenyeket is megrendezhetik a Kecskeméten gyártott különleges parkettákon.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nehéz időkben a hazai cégek szerint sokat segítenek a bér- és járuléktámogatások. 
Fotó: Ujvári Sándor

Nőtt azok aránya, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt: a megkérdezettek 40 százaléka nem élt semmilyen adókedvezménnyel az elmúlt évben, míg tavaly ez az arány 31 százalék volt. Emellett a cégek harmada kkv-adókedvezményt vett igénybe (ha jogosultak voltak rá), további 30 százalék pedig k+f-adókedvezményt. Ebből is látszik, hogy a tudatos adótervezés nagyon sokat segíthet a cégek adópozíciójának további javításában. 

Eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy milyen adókedvezményeket látnának szívesen; 23 százalékuk jelölte meg a bérekhez kapcsolódó jellegű támogatást, 16 százalékuk a helyi iparűzési adó maximálását, 26 százalékuk további energiahatékonysági adókedvezményt várna, 33 százalékuk pedig nem válaszolt a kérdésre. 

a gyármentő és a támogatási program mellett adókedvezményt is kapnak a kkv-k

Sok kkv és nagyvállalat nincs tisztában azzal, hogy igénybe veheti az energiahatékonysági beruházási adókedvezményt is.

Az árfolyam-ingadozásnak a megkérdezettek 62 százaléka szerint kedvezőtlen hatása van a cégükre. Azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél euróban keletkezik a bevétel – ilyen volt 30 százalék – pozitív hatásról számoltak be, 8 százalékuk pedig azt nyilatkozta; semmilyen hatása nincsen a vállalkozásukra. 

Az negatív hatását a cégek 92 százaléka érzi. 

A finanszírozási díjak emelkedése 27 százalékuknál a beruházások ellehetetlenítését, 10 százalékuknál likviditási problémákat okozott.