Márciusban az euróban számított értéke 16, az importé 2,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,7 milliárd euróval javult közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 11, az importoldalon 8,5 százalékkal nőtt. 

2022115 Velence M7 Autópálya  Velence közelében Forgalom Közlekedés autó kocsi kamion matrica úthasználat szabályok KRESZ Fotó: Németh András Péter  NAP  Szabad Föld 2022115 Velence 
M7 Autópálya  Velence közelében 
Forgalom Közlekedés autó kocsi kamion matrica úthasználat szabályok KRESZ 

Fotó: Németh András Péter  NAP  Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Csak februárban jött el a külkereskedelemben a fordulat, amire szakértők hónapok óta várnak, a kivitel volumene 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, mivel a behozatal nem változott, az aktívum 581 millió euró volt.

Ezzel tehát a második egymást követő hónapban javul az egyenleg, amire legutóbb 2021 tavaszán volt példa. 

Mindez azért lényeges, mert tavaly elég csúnyán kibillent a külkereskedelmi mérleg, az energiaárak elszállása miatt három olyan hónap is volt, amikor meghaladta az egymilliárd eurót a deficit, amely az év egészében a 8 százalékára rúgott. Az idén viszont elemzők szerint lassan helyreállhat az egyensúly, amely a tavalyi felére eshet, 2025-re pedig teljesen eltűnhet. A növekedés szempontjából sem mindegy, hogy milyen formát mutat idén a külkereskelem, a mostani adat alátámasztja azon elemzői véleményeket, hogy a nettó export lehet a GDP-bővülés legfőbb támasza.