Újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön Magyarországra a következő időszakban, ez tovább erősíti hazánk pozícióját a kelet-ázsiai ország vállalatainak első számú közép-európai beruházási célpontjaként – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

Szijjarto Peter Kina
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter hivatalos oldala

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kereskedelmi miniszterrel, Vang Ven-taóval folytatott találkozóját követően arról számolt be, hogy öt kínai nagyvállalat vezetőjével is tárgyalt a nap folyamán, amelyek közül négy az elektromos autóiparhoz kapcsolódóan hajt majd végre beruházást Magyarországon, így kiszolgálva a szintén jelen lévő német autógyártókat.

A következő időszakban újabb hárommilliárd eurónyi kínai autóipari beruházás jön hazánkba

– mondta, hozzátéve, hogy ezek hozzájárulnak a fenntartásához. Azt is elmondta, hogy ezek a beruházások mind az európai autóipar megújítása érdekében, a német vállalatoktól kapott megrendelések miatt érkeznek a kontinensre.

Szijjártó: Magyarország és Kína a béketábor tagja

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a transzatlanti világban a háborús retorika rendkívül hangos.

Nagyra becsüljük azt, hogy a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontja lett Magyarország. A tavalyi év végére hazánkban már több kínai beruházás volt, mint bárhol máshol a közép-európai országokban

– közölte. Arról is beszélt, hogy a kormány nem ért egyet azzal, hogy az Kínát kockázatként és fenyegetésként kezeli, miközben az együttműködés rengeteg lehetőséget tartogatnak a partnerek számára. Szijjártó Péter szerint nem megengedhető, hogy az unió kínai cégeket szankciós listára tegyen.