Háttérbe szorultak a televíziós műsorok a streaming- és videómegosztó platformok megjelenésével – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) részére készült kutatásból. A közszolgálati csatornák tájékoztató és kultúraközvetítő szerepét is vizsgáló felmérést 2022-ben végezte a Nielsen Közönségmérés Kft., amiből kiderült, hogy a műsoridők 28-30 százalékát a sorozatok tették ki. A sugárzási idő közel negyede pedig reklámokból és műsorajánlókból áll.

Woman,Relaxing,On,The,Couch,And,Choosing,A,Movie,On
Fotó: Stock-Asso

 Az MTVA műsorkínálatában kétszer nagyobb arányban szerepeltek ismeretterjesztő vagy kulturális tematikájú műsorok a teljes piaci átlaghoz képest.

Ez alapján a kereskedelmi csatornáknál a művészet-tudomány és kultúra műsortípus nagy részében dokumentumfilmek és a tudományos ismeretterjesztők szerepeltek. A közszolgálati csatornákon az egyéb kulturális kategóriák is hangsúlyos szerepet kaptak, például komolyzenei és világzenei műsorok, tévéfilmek, színházi közvetítések, irodalmi művek előadásai, művészfilmek és történelmi kosztümös filmek. 

 

A közmédiát is magában foglaló teljes televíziós kínálatban 9-10 százalékos arányban voltak mozifilmek, a szórakoztató műsorok és a művelődéssel, tudománnyal kapcsolatos adások. 

 

Jelentős különbségek rajzolódtak ki a teljes és kizárólag közszolgálati csatornákra szűkített műsorfogyasztás területén. A Nielsen műsorcímek alapján készült mérésében az összes csatornán a fogyasztási idő legnagyobb részét a nem zenés fikciós, reklámok, műsorajánlók és a mozifilmek tették ki. 

A közszolgálati adókon – a sportműsorok és nem zenés fikciós mellett – a harmadik legnagyobb arányt a művészeti, tudományos és kultúra tematikájú műsorok képviselték. A teljes piacot nézve a legtöbben filmdrámákat, tudományos ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket néztek. Az MTVA-ra szűkített fogyasztáson belül a művészeti-tudományos-kulturális hírek, a cigányzene és a tévéfilmek is előtérbe kerültek – olvasható a közleményben.