A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 568 300 forint volt, ami 15,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ugyanakkor a reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 24,0 százalékos növekedése mellett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

20221102 BudapestÉpítkezés, építőipar, társasházak, lakások, munkás, dolgozó szakember, tégla, Otthonok építése Soroksáron
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Márciusban a reálkeresetek szintén 6,9 százalékkal csökkentek , akkor az 25,2 százalékos volt,

ugyanakkor a mostani előrejelzések szerint augusztus-szeptemberben lehet ismét magasabb a bérnövekedés üteme, mint a fogyasztói árak emelkedése, és ha így lesz, akkor arra is van esély, hogy a reálbérek stagnáljanak az idén.

Ehhez persze arra is szükség van, hogy az infláció csökkenése felgyorsuljon, amelynek már láthatók a jelei: májusban a teljes fogyasztói kosár 40 százalékában csökkentek az árak, júniustól pedig beindultak a boltokban a kötelező akciózások. Ezek alapján mondta a jegybank alelnöke, hogy „érezhetően” egy számjegyű lesz decemberben a drágulás mértéke. 

Ami a konkrét adatokat illeti, a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 523 400 forintra becsülhető, és 16,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 530 500, a költségvetésben 497 400, a nonprofit szektorban 527 500 forintot tett ki, ami 18,9, 11,7 és 12,4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. 

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 377 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 391 700 forintot ért el, 15,5, illetve 15,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A 2023. január és április között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 568 800 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 378 300, a kedvezményeket is figyelembe véve 391 600 forintot ért el.

A teljes és a rendszeres bruttó átlag-, valamint a reálkeresetek alakulása 2023. április
 

A bruttó, kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 12,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 4,2 százalékponttal lenne magasabb. 

Reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben kommentálta a friss adatokat, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy az éves szinten bruttó 76 ezer forintos emelkedés nagyobb, mint a baloldali kormányok idején a havi volt, valamint hangsúlyozták, hogy ma egy munkavállaló összességében 2,8-szor magasabb fizetést kap, mint 2010-ben.

A GFM továbbá felidézte, hogy a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel a kormány új gazdaságvédelmi akciótervet is elfogadott, miközben családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal és a SZÉP-kártyára érkező támogatás növelésével segíti a lakosságot. Mivel ezek az intézkedések kedvezően érintik a háztartások vásárlóerejét, bővítve ezzel a fogyasztást, hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez is.