Az idén áprilisban az euróban számított értéke 3,4 százalékkal nagyobb, miközben az importé 4,0 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termék-külkereskedelmi egyenleg 836 millió euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 19, az importoldalon 16 százalékkal csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett első becsléséből.

View,From,Above,Of,Trucks,Driving,On,The,Highway,With
View from above of trucks driving on the highway with electronic toll gates in a wooded landscape.
Fotó: Shutterstock

Áprilisban a kivitel értéke 11,5 milliárd eurót (4350 milliárd forintot), a behozatalé 11,2 milliárd eurót (4248 milliárd forintot) tett ki.

A termék-külkereskedelmi többlet 308 millió euró (102 milliárd forint) volt.

A kivitel 78, a behozatal 68 százalékát az tagállamaival bonyolítottuk le.

Az év negyedik hónapjában az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 3,4 százalékkal emelkedett, miközben az euróban számított értéke 4,0 százalékkal csökkent.

Áprilisban tovább folytatódott a kedvező tendencia a külkereskedelmi termékforgalomban. Egy hónappal korábban, márciusban a kivitel volumene 10, a behozatalé 1,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 886 millió euró volt, az egyenleg 1,7 milliárddal javult.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege harmadik hónapja pozitív tartományban van.