Nem csak az országon áthaladó, de a behozatali tilalom előtt érkezett ukrán gabona minőségét is folyamatosan ellenőrzik, ugyanis a kormány célja változatlanul az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – közölte Facebookon közzétett videójában Nagy István agrárminiszter, aki Adonyban részt vett a Nébih munkatársaival egy ellenőrzésen.

Agrárminisztérium
ukrán, ukrajna, gabona, ukraine, wheet, grain,
Fotó: Agrárminisztérium

Felidézte, hogy 

májusban mintegy 650 ellenőrzést végeztek el

a vármegyei kormányhivatalok munkatársai. A vizsgálatok során a tárolókban lévő ukrán tételeket is ellenőrizték. Az eddigi adatok szerint több mint 871 600 tonna gabona van az ellenőrzött tárolóhelyeken elhelyezve.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a hatóságok a magyar piacra érkező gabona vonatkozásában minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Hozzátette, hogy június elejéig 53 kukoricatétel-minta érkezett be a Nébih laboratóriumába. Köztük volt több ukrán minta is, amelyeknél a hivatal szakemberei ellenőrzik a GMO-, a peszticid-, a mikotoxin- és a radiológiai szennyezettséget.

Az agrárminiszter szerint a vizsgálatok eredményeiből is látható, hogy szigorú ellenőrzések kísérik az ukrán gabona útját, valamint az is, hogy a magyar élelmiszerek a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak.