Változatlanul igen sok a betöltetlen pozíció a magyar hitelintézeti szektorban – derül ki a hét legnagyobb piaci szereplő internetes oldalain található állásajánlatokból.

Man,Filling,Blank,At,Cash,Department,Window,,Closeup, Man filling blank at cash department window, closeup
Fotó: Shutterstock

A mérlegfőösszegük alapján vezető szolgáltatók karrierlehetőségeket bemutató oldalain pénteken közel 1140 nyitott pozíció szerepelt, ami ugyan már nem számít rekordértéknek – 2022 első felében akadt példa 1400 szabad álláshelyre is a szektor vezető szereplőinél –, ám az utóbbi években rendszerint 38 és 40 ezer között mozgó teljes foglalkoztatotti létszámhoz mérten így sem elhanyagolható.

Az talán nem meglepő, hogy a hét meghatározó hazai szereplő közül most az egyesülési folyamatot a közelmúltban befejező MBH Banknál él a legtöbb nyitott pozíció: a mérlegfőösszege alapján második legnagyobb szolgáltató honlapján közel 400 álláshely szerepel. Ezzel együtt az OTP Bank honlapján is több mint 230 üres pozíciót találtunk, de bő 180 helyet hirdet a K&H is.

Az átlagos állományi létszám alakulása a hitelintézeteknél, az első negyedévben
Láthatók ugyan kilengések, de az elmúlt években rendre 38 ezer és 40 ezer között mozgott a létszám a teljes hitelintézeti szektorban

Az elmúlt években megszokotthoz hasonlóan most is azoknak a legkönnyebb a helyzetük, akik a fővárosban keresnek banki állást: 

a meghirdetett pozíciók közel háromnegyede, 840 hely Budapestre szól,

igaz, ennek a home office és a távmunka elterjedtsége miatt egyes pozícióknál nem feltétlenül meghatározó a jelentősége. Az is szembetűnő viszont, hogy a bankfióki, illetve értékesítői álláshelyek dominanciája hihetetlenül nagy a bankoknál: annak ellenére, hogy a fizikai hálózat mérete évek óta zsugorodik itthon, erre a területre szól az érvényes hirdetések közel 43 százaléka: ez azt jelenti, hogy fióki-tanácsadói területre közel ötszáz embert keresnek a legnagyobb bankok. Az is szembetűnő, hogy több szolgáltató is sok helyre keres univerzális értékesítési munkatársat, vagyis olyan kollégát, akire több területen is szimultán lehet számítani.

Az aktuális állásajánlatok megoszlása a magyarországi nagybankoknál, területek szerint, 2023. június 23.

Ami szintén nem túl meglepő, hogy az IT-területen viszonylag sok a nyitott pozíció a bankoknál: itt a hét szereplőnél összesen 183 helyet számoltunk össze, ami 16 százalék feletti arány. A pályakezdőket, gyakornokokat is előszeretettel alkalmazzák a pénzintézetek: 

a jelenlegi, munkaerőhiánnyal terhelt időszakban ugyanis a szokásosnál is nagyobb a jelentősége az utánpótlás kinevelésének.

Gyakornoki, pályakezdői hirdetésből közel 150 található a hét nagy szereplő weblapjain: ez valójában ennél is több egyedi pozíciót jelenthet, hiszen néhány gyakornoki hirdetés nemcsak egy adott helyre, hanem komplett programokra vonatkozik.