Felmérések szerint minden emberre legalább három hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis, mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább, nyári időszakban. Meggondolatlanul osztjuk meg a világgal személyes adataink tömkelegét, amelyekkel bárki visszaélhet.

Antony,Queen,Or,Quinn,Beach,Rhodes,Greece,-,Trees,Umbrellas
A kellemes élményekről készült fotókat a nyaralás után is megmutathatjuk a barátainknak.                          Fotó: kostasgr

A The Sunban megjelent cikk szerint a britek körében végzett felmérésből kiderült, hogy minden 12. embert kiraboltak, miután a közösségi médiában hencegett a nyaralós fotóival, és a tartózkodási helyét otthonától távolinak jelölte meg. Egyes lakásbiztosítók is felhasználhatják az éppen szabadságát töltő ellen, ha a házát betörik, amikor távol van, miután az ügyfél szinte azt hirdeti, hogy ingatlanja üres. 

A profi kiberbűnözők a légitársaságnál regisztrált profilunkba is beléphetnek, hogy még több információt nyerhessenek rólunk.

„Ha mindez nem lenne elég, a tengerparton megörökített pillanatok a rossz kezekbe kerülve súlyosabb következményekkel is járhatnak. Fontos felhívni a figyelmet, hogy – a felmérések szerint – a fél- és 6 éves kor közötti gyerekekről készült fotók 15 százaléka kevesebb mint fél óra alatt a sötét web pedofilok által látogatott oldalaira kerül” – hívja fel a figyelmet Hortobágyi Ágoston digitális stratéga, a DEKK Suli alapítója. A tudatosabb online jelenléttel kapcsolatos edukáció mellett a szakember szerint mihamarabb egységes, magas szinten szabályozott digitális személyazonosság bevezetésére van szükség, amellyel hitelesen és biztonságosan képviselhetnénk magunkat a kibertérben.

Sürgető a digitális személyazonosság bevezetése

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Így tehát nagyjából minden emberre három hamis személyazonosság jut, amelyekkel például kamuprofilokat hoznak létre és használnak fel, legyen szó pénzügyi csalásról vagy a közvélemény befolyásolásáról. Ennek kivédése érdekében a szakértő mihamarabbi lépéseket sürget az egységes digitális személyazonosság bevezetésére.

A szakértő a következő néhány egyszerű szabály betartására hívja fel a figyelmet, posztolni pedig ráérünk az otthonunk biztonságából is.

Ne bukjunk le abban a pillanatban, amikor elindulunk otthonról! 

Sokan már akkor tájékoztatják a követőiket a nagy utazásról, amint kilépnek a lakás ajtaján: becsekkolnak a reptéren, közzéteszik pontos úti céljukat, lefotózzák a repülőjegyüket, sőt, megnevezik a szállodát, ahol tartózkodnak, esetleg az utazás időtartamát is.

Az pláne nem szerencsés, ha a kiposztolt képen a helyszín is felismerhető.                   Fotó: Hazem Bader / AFP

„Érdemes figyelni arra, hogy bármit is osztunk meg a pihenésünk során, az csak ismerőseinknek legyen látható”. Erre szinte minden platformon lehetőségünk van mindössze egy kattintással. Indulás előtt egyébként is javasolt „nagytakarítást” tartani a profilunkon, törölni, akivel már nem tartjuk a kapcsolatot és eltüntetni minden olyan információt vagy fotót, amelyből fény derülhet a lakcímünkre, az egyéb személyes adatunkra.

Ha mindenképp szeretnénk elküldeni a fotókat és az élménybeszámolókat, tegyük azt privát beszélgetésben vagy csetfelületen. 

Erre a célra külön csoportokat is létrehozhatunk azoknak, akikkel tényleg szeretnénk megosztani a szép pillanatokat és akiknél teljes mértékben biztonságban tudhatjuk ezeket az információkat.

Nagy a kísértés, hogy amint elkészülnek a képek a gyönyörű naplementéről, a káprázatos tájról vagy az önfeledten játszó gyerekekről, máris a barátok és ismerősök elé tárjuk örömünket. „Egy dologban biztosak lehetünk: a hazaérkezésünk után közzétett fotóalbum épp olyan népszerű lesz, mintha valós időben osztottuk volna meg” – figyelmeztet Hortobágyi Ágoston.

Hogyan maradhat biztonságban a wifi a hekkerekkel szemben külföldön?

  • Jelentkezzen ki a nyilvános wifiből, ha a telefonjával online vásárol.
  • Nyomja meg a felejtse el ezt a hálózatot, amikor egyik helyről a másikra jön és megy, hogy elkerülje az automatikus bejelentkezést a hotspotokra.
  • Kapcsolja ki a wifi automatikus csatlakozás funkcióját.
  • Tesztelje a wifit úgy, hogy azt állítja, hogy az ön szállodájából származik, és rossz szobaszámot ad meg, amikor a rendszer kéri. Ha beengedi, ez egy átverési oldal.