Magánkezdeményezésként alig egy hónap alatt fejlesztette ki az Envirosense Hungary Kft. és a Solar ViewPoint Kft. Debrecen Térképét. A részben ingyenes szolgáltatást mostantól a zalaegerszegi magán- és céges beruházók is elérhetik, a szolgáltatás a www.napenergiaterkep.hu oldalon tekinthető meg. Minderről kedden délután tartottak sajtótájékoztatót a városházán – írta meg a Zaol.hu.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A zalaegerszegi debütálást a IV. GreenTech konferencián jelentették be, ahol a fejlesztők stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel, amelynek célja egy országos térkép létrehozása.

A partnerségnek köszönhetően a közeljövőben egyre többen tájékozódhatnak a napelemes rendszer telepítése előtt a megtermelhető éves villamos energia becsült mennyiségéről, illetve az elérhető megtakarításról.

Az eseménye Bali Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy az okozta gazdasági nehézségek miatt mind többen választják az alternatív megoldásokat, és a vármegyeszékhely önkormányzata is egyre többet fordít a megújuló energiák felhasználására.

A digitalizált térképen minden háztartás, épület megtalálható, így gyorsan, egyszerűen lehet tervezni, hogy érdemes-e napelemes rendszert kiépíteni. A nagy felbontású légi távérzékelt adatok segítségével meg lehet nézni a benapozottság mértékét, illetve azt, hogy az adott felület mennyi elektromos áramot tud termelni. Az alpolgármester hozzátette, Zalaegerszegen nagy az igény a napelemre, sokan adtak be pályázatot a kiépítésére.

A mindenki számára ingyenes alapszolgáltatás egy olyan potenciáltérkép, ahol többek között az éves villamos energia becsült mennyisége, valamint az éves megtakarítás látható.

A feltüntetett adatok az Envirosense Hungary Kft. által 2020-ban végzett légi felmérés alapján, valamint a partnereik közreműködésével végzett besugárzási elemzéssel jöttek létre

– emelte ki Tomor Tamás kereskedelmi igazgató.

Hozzáfűzte, hogy az adatokból jó néhány elemzés nyerhető ki, az egyik a benapozottság. Az épületek tetejének geometriája, a tetősíkok dőlésszöge és mérete, tájoltsága alapján számítógépes programmal kiszámítható, hogy egy átlagos évben a tetőn mekkora napenergiamennyiség realizálódik.

Az ingyenes szolgáltatás mellett további lehetőségek is kérhetők, amennyiben valaki komolyabban tervez, így például részletes 3D-s tetőmodell-napelemkiosztást tudnak készíteni lakóházra vagy ipari létesítményre.

Tomor Tamás elmondta azt is, hogy a közeljövőben érdemes lesz energiaközösségeket létesíteni, amivel nem csupán egy ház, hanem egy városrész vagy nagyobb komplexum áramellátását biztosíthatják. Debrecenben jelenleg is zajlik egy az egész városra kiterjedő hasonló vizsgálat.