Mai nappal lezárul a 2024. évi költségvetés általános vitája – erről posztolt a közösségi oldalán a pénzügyminiszter. A parlamentben ma reggel 8 órakor vette kezdetét az általános vita, ami jelenleg már ötödik órája tart. A heti ülésszak fókuszában is értelemszerűen a jövő évi büdzsé áll, a vitát Varga Mihály expozéja nyitotta meg még kedden.

GULYÁS Gergely; VARGA Mihály; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2023. május 25.Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én.MTI/Kovács Tamás Budapest, 2023. május 25.
Varga Mihály pénzügyminiszter (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én.
MTI/Kovács Tamás
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nincs alternatívája a kormány által tervezett költségvetésnek. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A pénzügyminiszter friss bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy

 

a vitában eddig nem hangzott el olyan átfogó, egységes, és a realitásokkal is számoló ellenzéki vélemény, amely alternatívája lehetne a kormány által elkészített védelmi költségvetésnek.

 

Úgy értékel, hogy a megalapozatlan, pusztán mindenre több pénzt költeni akaró javaslatok a deficitet és az adósságot, ezzel a kockázatokat növelnék. „Maradjunk a stabilitás, a kiszámíthatóság, a biztonság pályáján, ezt tartalmazza a benyújtott törvényjavaslat” – zárta posztját Varga Mihály.

 

Mit tartalmaz a 2024-es költségvetés?

A jövő évi költségvetés középpontjában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. A pénzügyminiszter erről az mondta, hogy a 2024-es költségvetés védelmi költségvetés, mert háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja a biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Jelezte, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy az inflációt az idei év végére egyszámjegyűre csökkentse, és 

2024-ben az áremelkedés üteme 6 százalék lehet.

Az is kiderült, hogy a kormány 2024-re

  • 4 százalékos GDP-bővüléssel számol,
  • a GDP-arányos államadósságot idén 69,7 százalékra, jövőre pedig 66,7 százalékra csökkentik, 
  • a költségvetési hiány tekintetében pedig 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számolnak.

A jövő évi költségvetésről tárgyal az Országgyűlés

A költségvetés vitája kedden kezdődött. A kormány 2024-re vonatkozóan 4 százalékos GDP-bővüléssel számol.