Újabb, 9,3 milliárd forintos beruházást hajt végre a Suzuki Magyarországon, amelynek nyomán 

a japán cég egyrészt bővíti a gyártókapacitásait, másrészt nagy lépést tesz az esztergomi üzem karbonsemleges átállásáért

– jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióban. 

A tárcavezető arról számolt be, hogy újabb fejlesztésről született megállapodás az autóipari vállalattal, amely segíteni fog a magyar jövőbeli megőrzésében, ráadásul környezetkímélő módon, a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett. 

Esztergom, 2022. október 20. Késztermék ellenőrzés az üzemrész fényfolyosójában az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt Esztergom, 2022. október 20. 
Késztermék ellenőrzés az üzemrész fényfolyosójában az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

„A Suzuki ugyanis olyan beruházást hajt végre esztergomi gyártóbázisán, amellyel bővíti a kapacitásait, nagyon komoly technológiai fejlesztéseket hajt végre a digitalizáció és az automatizálás területén. Ezzel párhuzamosan pedig újabb nagy lépést tesznek afelé, hogy a gyár működése karbonsemleges legyen” – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy 

a 9,3 milliárd forintos beruházás keretében bővítik a lökhárító-, a festő- és a hegesztőüzem kapacitását, csúcstechnológiájú gépeket szereznek be, illetve napelemes erőművet építenek. 

 

„Ez jó hír, hiszen a mostani világgazdasági környezetben minden beruházást nagyon meg kell becsülni, és ezt mi is így tesszük” – mondta. Szijjártó Péter közölte, hogy ehhez 

az állam 1,9 milliárd forint értékű támogatást nyújt, hozzájárulva ahhoz, hogy a cég magyarországi munkavállalói létszáma elérje a háromezer főt. 

„Itt most egy újabb nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy Magyarország az új autóipari korszakban is az európai autóipar egyik fellegvára legyen” – fogalmazott. Majd rámutatott, hogy a Magyarországon hagyományosan piacvezető, tavaly mintegy 12,5 százalékos részesedéssel bíró Suzuki esztergomi gyártóbázisa a cég harmadik legnagyobb vállalata. A miniszter végezetül üdvözölte, hogy a most bejelentett fejlesztés tovább erősítheti a japán vállalatok jelenlétét Magyarországon. Leszögezte, hogy a kelet-ázsiai ország cégei alkotják hazánkban a hetedik legnagyobb beruházói közösséget, folyamatos beruházásaik nélkül nem sikerült volna és nem sikerülne növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot. 

Visszatért a pandémia előtti szintre a Magyar Suzuki árbevétele 

A Magyar Suzuki Zrt. 2022-ben összesen 129 022 darab járművet gyártott, 128 536 darab autót értékesített, amelyből 124 561 darab az esztergomi gyártósorról gördült le. A társaság a 2022-es pénzügyi évben lépte át először az egymilliárd euró mérlegfőösszeget, illetve árbevételt tekintve visszatért a koronavírus-járvány előtti szintre kétmilliárd euró feletti összeggel.