Szerda estig fiatalok sokasága várta, hogy kiderüljön, hol folytathatja tovább a tanulmányait. Azóta már tudjuk, hogy ezúttal is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakja vitte el a pálmát: a tavalyi 478 pont után az idén már 480 kellett a bejutáshoz. Szokásosan erősen teljesített a mennyiségi listavezető ELTE is. Az újdonsült egyetemisták számára most a szálláskérdés kerül napirendre, első körben nem a kiadó lakásokért, hanem a kollégiumi férőhelyekért indul roham.

Young,Student,Reading,Book,Between,The,Shelves,In,The,Library
Fotó: Shutterstock

A ponthatárok kihirdetése után az egyetemek többsége összesítette a számokat, így kiderült, melyik felsőoktatási intézményben hány elsős kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. A Kulturális és Innovációs Minisztérium márciusi tájékoztatása alapján 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba, ami jelentős emelkedés a tavalyi 99 ezerhez viszonyítva. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy több egyetem esetén is megnövekedett a frissen felvett hallgatók száma.

Corvinus Egyetem

Az idei felvételi eljárás során 2085 hallgatót vett fel a 2023–2024-es tanévre a központi felvételi eljárásban. Alapképzésen 1536, mesterképzésen 483, osztatlan képzésen pedig 66 diák kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. Emellett nemzetközi felvételi során további 591 hallgató csatlakozhat az egyetemhez – 323-an alap-, 268-an mesterszakon –, így a diákok több mint 22 százaléka külföldről érkezik a Fővám térre.

Az intézmény tájékoztatása szerint a tíz legmagasabb ponthatárból az idén is kilenc a Corvinusé a nappali alapképzéseken, mindhárom dobogós hely az intézmény egy-egy angol nyelvű képzése a nappali alapképzések között a felvi.hu adatai alapján.

Budapest,,Hungary,,July,10,2015:,Liberty,Bridge,(szabadsag,Hid),And,CorvinusBUDAPEST, HUNGARY, JULY 10,2015: Liberty Bridge (Szabadsag hid) and Corvinus University behind it, Budapest, Hungary.
Fotó: Shutterstock

Budapesti Gazdasági Egyetem

Rekordszámú, 6474 hallgatót vettek fel, amely az egyetem tájékoztatása szerint 2005 óta a legmagasabb felvételi létszám. 2023-ban ráadásul nőttek az intézmény állami ösztöndíjas képzéseinek ponthatárai. A fővárosi iskola kiemelte, hogy az idén először online iratkozhatnak be a Budapesti Gazdasági Egyetem elsősei.

Budapesti Metropolitan Egyetem

Több mint másfélszeresére emelkedett a felvett magyar hallgatók aránya tavalyhoz képest. Különösen az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Karra nyertek nagy számban felvételt a jelentkezők, ezeknél 78,9 százalékos volt a növekedés.

Óbudai Egyetem

Július 26-án 3660 fiatal kapott üzenetet arról, hogy sikeresen felvételizett valamely műszaki, informatikai, illetve gazdasági képzésére. A tavalyi adatokhoz képest ez 27,2 százalékos növekedés – derült ki az intézmény közleményéből. A felvettek számát tekintve ez a nyolcadik legnépszerűbb magyar egyetem, és a legkeresettebb fővárosi székhelyű intézmények közé tartozik.

Semmelweis Egyetem

Töretlen az érdeklődés a magyarországi orvosképzés iránt is. A Semmelweis hat karán 2796-an kezdhetik meg a tanulmányaikat a szeptemberben induló tanévben, ez nagyjából 20 százalékos emelkedés a múlt évvel összevetésben. Növekedett az első helyen ide jelentkezők száma, és jellemzően a bejutáshoz is magasabb pontszámokra volt szükség. A felvettek közül 2514-en állami ösztöndíjas, 282-en önköltséges képzésben tanulnak.

Folytatódott az a tendencia, hogy az orvos- és egészségtudományi képzési területen a Semmelweis Egyetemre való bejutáshoz kell a legmagasabb pontszám országos szinten.

Fotó: Máthé Zoltán

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A tanulmányait 2266 elsős kezdheti meg szeptemberben, azaz több mint 300-zal több, mint tavaly. Az NKE-re közel 17 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbben, 955-en az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon kezdik meg az első tanévüket egyetemistaként. A rendészet-, a had- és víztudományi karon is több hallgató lesz, mint 2022 szeptemberében.

Széchenyi István Egyetem

Nemcsak a budapesti, hanem a vidéki intézmények közül is többen rekordokat döntöttek. A győri Széchenyi István Egyetemen csaknem 4500 első éves kezdheti meg a tanulmányaitó, ami 38 százalékkal haladja meg a tavalyi 3200-as adatot.

Mind a 9 karon (8 Győrben, 1 pedig Mosonmagyaróváron található) nőtt az elsősök száma, a legnagyobb bővülés a műszaki képzésben tapasztalható, ahol nagyjából 60 százalékkal többen kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Pécsi Tudományegyetem

Magyarország első egyeteme is remek eredménnyel zárta az általános felvételi eljárást, hiszen az idén mintegy ötven hallgatóval több, nagyjából 5700 elsős került be ide. Ráadásul tízből hét karon is emelkedett a felvettek száma. A legtöbben az idén is az egészségtudományi területen és a bölcsészképzésben kezdhetik meg tanulmányaikat.

Miskolci Egyetem

A képzéseire 3644 jelentkező nyert felvételt, ami a 2022-es adatokhoz viszonyítva 77 százalékos emelkedés. Közülük 2778 állami ösztöndíjas, 866 pedig önköltséges képzésen kezdheti meg a tanulmányait. A felsőoktatási intézmény valamennyi karán nőtt a hallgatói létszám. Miskolcon az ápolás és betegellátás, a gyógypedagógia és villamosmérnöki szakra érkezik a legtöbb elsős.