Egy fővárosi dolgozó nettó átlagkeresete 72 százalékkal magasabb, mint a legrosszabbul kereső Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei munkavállalóké. A Bank360 a bérszakadékot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023 első negyedéves adatainak vizsgálatából számolta ki. A budapestiek kedvezmények nélkül számított nettó átlagbére 444 491 forint, a szabolcsiaké 258 910 forint volt.

Estate,Agent,Giving,House,Keys,To,Client,After,Signing,Agreement
Fotó: Shutterstock

A visszafogottabb béremelések és a kimagasló hatására a nettó reálkeresetek több mint 7 százalékkal csökkentek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ha ezenfelül a 2022 februárjában a honvédelemben és rendvédelemben kiosztott, úgynevezett fegyverpénz hatását is figyelembe vesszük, akkor még nagyobb az idei értékvesztés, majdnem 12 százalékos.

Mekkora hitelt lehet kapni az egyes vármegyékben?

A jelentős bérkülönbségek miatt nagy eltérések vannak abban a tekintetben, hogy az egyes vármegyékben mekkora hitelre jogosultak az emberek. A bankok a havi nettó jövedelem (amely elsődlegesen munkabér és lehet) alapján döntik el, hogy az igénylő kaphat-e hitelt, és milyen összegben. Minél magasabb valakinek a jövedelme, annál megbízhatóbb adós, és ezt a bankok kedvezményekkel is honorálják.

A pénzintézeteknél a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) meghatározza, hogy mekkora lehet a maximális törlesztőrészlet a havi jövedelem alapján. A legalább 10 éves kamatperiódussal felvett lakáshiteleknél a havi törlesztés nettó 600 ezer forint jövedelem alatt legfeljebb a jövedelem 50 százalékát teheti ki.

Ez azt jelenti, hogy egy 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt egy fővárosi a KSH által számolt nettó átlagbér alapján legfeljebb 24,5 millió forint értékben vehet fel. Ugyanezekkel a feltételekkel egy szabolcsi átlagbér mindössze 13,5 millió forint lakáshitelre elég

– írta meg a Bank360.

A szakértő kritikája: a magyar vállalkozások hozzászoktak a jóléthez, az olcsó hitelekhez, és elkényelmesedtek

Sok területen – köztük az építőiparban – elkényelmesedtek az emberek a folyamatos és nagy megrendelésállománynak köszönhetően, de egyszer csak szembejött a realitás Essősy Zsombor szerint. A Magyarok a Piacon Klub elnöke arról is beszélt a Világgazdaságnak, hogy a lakosság visszafogott költése mellett kell versenyképességet növelni, és naivitás lenne csakis az államtól vagy az Európai Uniótól segítséget várni.

A személyi kölcsönöknél sem jobb a helyzet. A hitelintézetek 300, illetve 400 ezer forint nettó jövedelemtől kamatkedvezményt nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy egy fővárosi átlagbért kereső 5 millió forint személyi kölcsönt 84 hónapos futamidővel, 14,6 és 23,7 százalékos THM mellett vehet fel. Ehhez havi 93 818 és 115 462 forintos törlesztés társul, aminek a végén 7,88 és 9,69 millió forint közötti összeget fizet vissza.

Ezzel szemben egy 300 ezer forint nettó fizetés alatt kereső 84 hónapos futamidővel, 15,61 és 21,38 százalék közötti THM-mel, valamint 95 337 és 108 795 forint havi törlesztéssel vehet fel 5 milliós kölcsönt. A teljes díja 8 és 9,17 millió forint közötti lehet. A KSH számai alapján ebbe a kategóriába esnek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Zala vármegye munkavállalói, ahol a nettó átlagbér nem éri el a 300 ezer forintot.

A felvehető összegben is vannak különbeségek. 

250-300 ezer forintos nettó jövedelem esetén nagyjából 6,5 millió forint vehető fel 84 hónapra, ezzel szemben a fővárosi nettó átlagért akár 10 millió forintot is adhat személyi kölcsön formájában egy hitelintézet.