Ez a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni, emiatt ön nyugodtan aludhat – így reagált Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések óráján Szabó Rebekának. 

20230411 Budapest 
Országgyűlés 
plenáris ülés 
Parlament 

Fotó: Teknős Miklós  TEK   Magyar Nemzet  MN 

A képen: Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor világossá tette: nem épül vegyianyag-elosztó központ Soroksáron. Fotó: Teknős Miklós / Mediaworks

A Párbeszéd társelnöke azt kérdezte a miniszterelnöktől: támogatja-e, hogy „kínai vegyianyagok elosztó központját alakítsák ki Budapesten, ha pedig nem, akkor a szavát adja-e, hogy nem hoznak ide ilyen beruházást”. 

Szabó Rebeka megköszönte a kormányfő válaszát,

ezzel pedig úgy tűnik, pont került egy meglehetősen furcsa vita végére.

Hogyan kezdődött, hogy kínai vegyianyag-elosztó központ épül Soroksáron?

Az egész ügy a Direct36 múlt keddi újságcikkével indult el. Ebben saját értesüléseikre hivatkozva arról számoltak be, hogy egy soroksári területen kínai vegyianyag-elosztó központot tervez építeni a kormány, ami állítólag az európai akkumulátorgyártást szolgálná ki vasúti úton. Szerintük évente kétmillió konténert pakolnának át itt. A cikket némiképp túlreagálva olyannyira komolyan vette a fővárosi vezetés, hogy Karácsony Gergely főpolgármester véleményes módon kedden délután módosította a szerdán esedékes fővárosi közgyűlés napirendjét, és beszuszakolt egy javaslatot arról, hogyan lehetetlenítse el Budapest, hogy kínai „méreglerakat” jöjjön létre a fővárosban. A megoldás az lett, hogy megkezdik a településrendezési eszközök módosítását, és véderdőt telepítenek az ominózus soroksári területre. 

Mindez azért is volt különös, mert azt a főpolgármester is elismerte: nincs érdemi információjuk arról, hogy a sajtóértesülés helytálló-e, vagy sem.

Erről aztán többórás vita robbant ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, amelyben Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere is szót kért. Elmondta, hogy tájékozódott az ügyben, és saját információja szerint nincs ilyen beruházás napirenden. Rámutatott, hogy újságcikkek alapján rendeletet alkotni meglehetősen véleményes. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy ha mégis készülne ilyen beruházás Soroksáron, nem fogja engedni megvalósulni. Csakhogy szerinte azzal, hogy a városháza maga akar belenyúlni egy létező vagy nem létező ügybe, azt éri el, hogy Soroksár ezen a területen semmiféle ipari tevékenységet nem tud telepíteni. Pedig Bese Ferenc szerint ez az egyetlen fejlesztésre alkalmas rész a kerületben. Mivel a kérdés tulajdonképpen nem a tényekről szólt, hanem vastagon belpolitikai színezetet kapott – ami a közelgő önkormányzati választások miatt különösen érzékeny –, a közgyűlés egyöntetűen támogatta Karácsony Gergely javaslatát.

Most viszont kiderült, feleslegesen, mivel Orbán Viktor tisztázta a helyzetet (a fenti videón a 34 perctől hallható Szabó Rebeka kérdése és Orbán Viktor válasza), és a kormánynak nem áll szándékában vegyianyag-elosztó központot létrehozni.

Vegyianyag-elosztó központ: cáfol a soroksári polgármester, nincs napirenden ilyen beruházás

Budapest vezetése egy sajtócikkre hivatkozva változtatná meg a 23. kerület egyes területeinek a besorolását.