Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest, ilyen alacsony mértékben két és fél éve nem nőttek a feldolgozóiparban az árak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfő reggel közölt adataiból.

Fotó: Molnár Péter

Hónapról hónapra csökken az inflációs ütem, bár az élelmiszereknél még nem látványos ez a javulás, ott 28 százalék volt júniusban, az iparban már megvalósult az egy számjegyű mérték. 

Mindez azért lényeges, mert ha a feldolgozóiparban mérséklődik az árnyomás, az előbb-utóbb a fogyasztói árakra is hatással lehet.

Ennek egyébként már látni a nyomát, júliusban minden jel szerint már bőven 20 százalék alatt lehetett a drágulás, a Világgazdaságnak nyilatkozó elemző 18,4 százalékra saccolta, ami a következő hónapokban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 2-3 százalékponttal tovább mérséklődhet, így jó eséllyel szeptemberre 11-12 százalékra, októberre 10 százalék alá süllyedhet, amivel összezárulhat az olló a régiós és hazai mutatók között. 

 

A képet mindig árnyalja az ipari esetén, hogy a belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek. A KSH is kiemeli, hogy a nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat, miközben az értékesítési árai már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,4, az exportértékesítésiek 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal mérséklődtek. 

Ezzel együtt a kormány további lépéseket tervez a jövőben, amelyek ugyancsak az árak letörését eredményezi, ilyen az augusztustól 10-ről 15 százalékra emelkedő kötelező akciós arány, az árufigyelő adatbázis fejlesztése vagy a Gazdasági Versenyhivatal ellenőrzéseinek kiterjesztése.