Magyar gazdaság

Varga Mihály: már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció

A járvány lecsengése óta pedig az államadósság is kétszeres ütemben csökken a pénzügyminiszter szerint.

A kedvezőtlen európai kilátások ellenére a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Anda Present Group új gyártócsarnokának átadó ünnepségén, Kalocsán.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy 

a kormány kiemelt céljai között szerepel a regionális különbségek csökkentése, ezért a fejlesztéseket oda irányítja, ahol azokra a legnagyobb szükség van. 

Rámutatott, hogy a Bács-Kiskun vármegyét jellemző 5,6 százalékos ugyan jóval kedvezőbb a 2010-es szintnél, ám az országos adatoknál magasabb.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga szerint az ilyen régiókban kulcsfontosságúak az új munkahelyeket teremtő beruházások, mint az Anda Present 2,5 milliárd forintos fejlesztése, mely 100 új munkahelyet hozott létre. A vállalkozás jelenleg 6 európai országban működtet értékesítési irodát, míg termékeit 50 országban értékesíti, így árbevételének 85 százaléka származik exportból.

A tárcavezető szólt a gazdasági környezetről is, felhívva a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel 1 millió új munkahellyel rekordszinten áll, a 4 százalékos munkanélküliségi ráta pedig az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében. Magyarországon jelenleg a legmagasabb a beruházási ráta az Európai Unióban, annak értéke meghaladja a 28 százalékot.

A külföldi működőtőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaságnak azt a vonzerejét, amit ma már a nagy hitelminősítők is kimondanak jelentéseikben. Varga hozzátette, hogy a járvány lecsengése óta dupla ütemben mérsékeljük az államadósságot, mely jövőre a 67 százaléka alá eshet, míg a költségvetési hiányt 3 százalék alá mérsékeljük. Az inflációt január óta folyamatosan csökkentjük, az egy számjegyű szint pedig akár az év vége előtt is elérhetőnek látszik.

 

Varga Mihály magyar gazdaság fejlesztés
Kapcsolódó cikkek