Túlzás nélkül állítható, hogy nehéz hónapok várnak az érdiekre, miután a szeptemberi iskolakezdéssel párhuzamosan a város mintegy tíz pontján egyszerre zajlanak majd út- és csomópont-felújítási munkálatok. A közlekedőknek okozott kényelmetlenségen túl ráadásul nagyobb probléma is akad. 

Érd,Main,Square,In,Hungary
Fotó: Shutterstock

Noha a település polgármestere a következő ciklus pályázatait kéri számon a kormányon, és még több uniós forrást szeretne, eddig még az előző, 2014–2020-as időszak projektjeit sem tudta lezárni, pedig a programozási időszaknak már vége, az n+3-as szabály pedig életbe lépett. Éppen ezért érthetetlen, hogy miért az utolsó négy hónapra hagyta a város a Vekop-forrásból megvalósuló beruházásait. 

Az alapvető gond az, hogy ha az önkormányzat nem tudja határidőre befejezni ezeket a projekteket, akkor az unió felé sem tud elszámolni majd.

A korábban a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy véget ért az az időszak, amikor az állam jóindulatában lehetett bízni, mert 

aki nem tud teljesíteni határidőre, annak nincs kegyelem, visszakérik a megelőlegezett összegeket.

Az uniós pályázati oldal tanulsága szerint egyébként 2017 óta rendelkezik támogatási szerződéssel Érd ezekre a beruházásokra, amelyeket előlegként az állam akkor ki is fizetett az önkormányzatnak.

Hiába próbálja kivéreztetni Magyarországot Brüsszel, uniós források nélkül is ki tudjuk bekkelni az évet

Lényegében erre is készült az államháztartás, amikor év elején az adósságkezelő központ nagyobb mennyiségben bocsátott ki devizakötvényt.

A Területfejlesztési Minisztérium lapunknak küldött válaszában hangsúlyozta, hogy az intézményrendszernek az uniós szabályozásban meghatározott, tagállamokra vonatkozó határidőket kell betartania. Ezek közül az egyik leglényegesebb az elszámolhatósági időszak vége, amely az Európai Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból, a Kohéziós Alapból és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból finanszírozott programok esetében 2023. december 31, azaz eddig az időpontig az egyes operatív programokban rögzített teljes kerettel kell elszámolni. Magyarországnak azokról a költségekről kell számot adnia az felé, amelyeket a kedvezményezettek eddig a napig kifizettek.

A jelentős elmaradás miatt az említett projekt elszámolási szempontból kockázatos. Amennyiben a város nem fejezi be év végéig a projektet, úgy elesik az uniós forrás terhére történő elszámolás lehetőségétől

– írták, ugyanakkor hozzátették, az intézményrendszer célja, hogy forrásvesztésre ne kerüljön sor. Ehhez kiemelt fontosságú, hogy a projektek határidőre megvalósuljanak, ami minden esetben a kedvezményezett feladata és felelőssége.

Kerestük a város sajtóosztályát, és megtudtuk, hogy augusztus közepén zárult a hat érdi Vekop-beruházás közbeszerzési eljárása, így most megkötik a nyertesekkel a szerződéseket, majd ezt követően megtörténhet a munkaterület átadása, továbbá a munkálatok elindítása. Úgy látják, hogy lesz elég idő: bár a műszaki tartalom mindegyiknél összetett, sokrétű, ennek ellenére ezek nem nagyszabású autópálya- vagy vasútépítés-szerű beruházások, így szerintük lezárhatók néhány hónap alatt. 

Folyamatos kapcsolatban vagyunk az illetékes minisztériummal is, nem tartunk forrásvesztéstől

– jegyezték meg.