Magyar gazdaság

Gyógyszerhiány van Hajdú-Biharban, de máshol is lehetnek gondok

Több fontos gyógyszer hiányzik Hajdú-Biharban, és ez máshol is előfordulhat, mivel a hiánynak nemzetközi okai vannak – mondta a Haonnak egy szakgyógyszerész.

Hiány mutatkozik Hajdú-Bihar vármegyében több fontos gyógyszerből, amelyek szívproblémákra, a keringésre hatnak, illetve asztmaellenes gyógyszerekből – mondta a Haonnak Debreceni Krisztián szakgyógyszerész, akit azután kerestek meg, hogy a szerkesztőséghez panaszok érkeztek arról, hogy bizonyos kritikusan fontos termékek hetek, sőt hónapok óta nem kaphatók.

gyógyszertár
Fotó: Shutterstock

Ugyanez a probléma vélhetően más vármegyékben is fennáll, sőt nem is csak  Magyarországon. A legfőbb ok ugyanis a szakember szerint a nemzetközi alapanyaghiány.

A gyógyszergyárak többsége nem alapanyagokat állít elő, a saját termékeik gyártásához azonban ezekre is szükségük van, és erre specializált gyártóktól szerzik be őket. A legnagyobb alapanyaggyártók Kínában és Indiában vannak. 

Ami jelenleg történik, az fontos figyelmeztetés, milyen problémák keletkezhetnek Európában, ha Oroszország után geopolitikai okokból Kínával is sikerül összerúgni a port.

Európában még antibiotikum se lesz, ha Kína megtámadja Tajvant

Az Oroszország elleni szankciók és a Nyugat és Kína közti növekvő feszültség hatására szaporodnak a víziók, mi történne, ha Európa hirtelen leszakadna a kínaiak ellenőrizte nyersanyagokról és egyéb árukról. A kontinens egészségügyében katasztrófát okozna a szakítás.

A Magyarországon is tevékenykedő Tevának is van indiai leányvállalata, habár ők Magyarországon is gyártanak, mégpedig kiváló minőségben – mondta a szakgyógyszerész.

A korábban árstopos élelmiszerek esetében a háztartások bespájzoltak, a vényre kapható gyógyszereknél azonban ez a taktika nem lehetséges. Vény nélküliekből azonban összevásároltak az elmúlt télen is.

 A jelenlegi hiány azért nem lehet feltűnő és állandó beszédtéma nagy körben, mert a hiány állandó jelensége a gyógyszerpiacnak, 50-60 termék általában hiányzik. Debreceni húszéves praxisából olyan esetre is emlékszik, amikor egy tömegek használta készítmény fél évig nem volt elérhető.

Jelenleg számos alapanyagból van hónapok óta hiány, a többi közt a vérnyomáscsökkentő és értágító hatású doxazozinból, a betahistinből és a teofillinből. Ha mégis jön egy-egy szállítmány, azonnal elkapkodják. 

 

 

 

Hajdú-Bihar vármegye szakgyógyszerész teva hiány
Kapcsolódó cikkek