Nagyon jól alakult az év első fele a mezőgazdasági gépek finanszírozása szempontjából: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2023 első felében 68,7 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a szolgáltatók, ami 23 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 55,9 milliárdhoz képest.

20230817 DebrecenKonferencia a debreceni Farmer Expón, középpontban a gabonapiac helyzete.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

Ezzel a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot, ahol mindössze bő 2 százalékos bővülést mért az ágazati szövetség. (A teljes piac idei első félévi, visszafogott növekedésében az is szerepet játszott, hogy a tavalyi számot jelentősen megdobta egy 50 milliárdos ingatlanlízing-tranzakció egyszeri hatása.)

Az új szerződések számánál viszont már nem ennyire rózsás a helyzet: a lízingszövetség adatai szerint ezek száma 19 százalékkal esett vissza 2022 első feléhez képest, vagyis 

a mezőgazdasági gépeknél is az egy szerződésre jutó összeg jelentős emelkedése (illetve az eszközök drágulása) fűtötte elsősorban a növekedést.

Mindenesetre az agrárgépek finanszírozása egyre nagyobb szeletet hasít ki a teljes lízingpiaci tortából: miközben 2022 első felében még 13,3 százalékát adták a teljes piacnak, idén június végéig már 16 százalékkal részesedtek a teljes finanszírozott összegből. Ami szintén szembetűnő, hogy a finanszírozott mezőgépeken belül érezhetően növekszik az új eszközök aránya: miközben a korábban megszokott, 80 százalék körüli szintről a koronavírus-járvány éveiben 73,7, illetve 65,8 százalékra esett vissza, addig 2023 első felében már bőven meghaladta a 82 százalékot. (Ebben is lehet szerepe persze az árak emelkedésének, hiszen az új eszközök drágulása a súlyukat is növeli az új portfólióban.) Az árak emelkedése kapcsán figyelemre érdemes adat, hogy 

2019 és 2023 között a mezőgazdasági gépek bruttó eszközértéke 109 százalékkal – tehát több mint a duplájára – nőtt, így az átlag bruttó ár idén már megközelítette az 53,2 millió forintot.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint egyébként ebben a szegmensben mindössze 10 százalék körül alakult a mért lízingpenetráció, aminek a hátterében az áll, hogy a támogatások miatt jellemző az eszközfedezetű kölcsön, amit a közhiteles nyilvántartás nem rögzít. A támogatott konstrukciók aránya pedig a mezőgazdasági gépek finanszírozásában hagyományosan magas: a 24 milliárd forintos, állami támogatású finanszírozás a teljes torta nagyjából 35 százalékát adta.

Egyik szemük nevet, a másik sír – kétarcú a magyarországi lízingpiac

Az idei első fél évben Janus-arcú volt a hazai lízingpiac. Miközben a kihelyezések összege jelentősen megugrott, addig a vállalkozások által kötött lízingszerződések darabszáma tovább csökkent – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a Világgazdaságnak. A teljes hazai lízingpiac mintegy 75 százalékát a jármű-finanszírozás adja, körülbelül 50 százalékot a személygépkocsik, kishaszongépjárművek és motorok lízingelése. Hozzávetőleg 24 százalékot a nagyhaszonjárművek finanszírozása képvisel, míg a mezőgazdaság mintegy 20 százalékot ad az összteljesítményből.