A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott előadásában.

NAGY Márton
Budapest, 2023. március 29.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én.MTI/Bodnár Boglárka Budapest, 2023. március 29.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott előadásában. Magyarországot az energiaárak drasztikus emelkedése a jelentős energiaimport miatt érzékenyen érintette – mutatott rá a miniszter.

Mint mondta, sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofitadó. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad.

Elmondta, hogy a fogyasztás egy esztendő alatt 10 százalékkal esett vissza, kedvező azonban, hogy augusztusban már 16 százalék feletti reálbér-emelkedés várható. A jövő év a helyreállításának esztendeje lesz – húzta alá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány legfontosabb céljai közé tartozik a munkahelyek védelme és a családok támogatása. Az utóbbi években az energiacsapda, a kamatcsapda és a fogyasztási csapda elkerülését célzó intézkedések kerültek előtérbe. Ennek eredményeként mára az energiaárak konszolidálódtak – mutatott rá.

Elmondta, hogy a lakosság egy hónap alatt 300 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt, és további 300 milliárd forintnyit kötvényalapokon keresztül. Nagy Márton szerint a következő időszak feladata a fogyasztás helyreállítása lesz, vagyis „a lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat”.

Az online árfigyelő rendszerről szólva elmondta, hogy annak inflációcsökkentő hatása van, hiszen a multicégek egyfajta árversenyt folytatnak általa egymással.

Mindennek köszönhetően az év végére egy számjegyű várható. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint – mondta. A külgazdasági kérdésekre áttérve Nagy Márton arról beszélt, hogy Magyarország hídszerepet játszik a német és a kínai tőke között. Úgy vélte, az országnak elsősorban az áruszállítás és a logisztika erősítése terén van feladata.