Magyar gazdaság

Felavatták a GKN Automotive Hungary Kft. gyárát Felsőzsolcán

Az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni. A beruházásnak köszönhetően 1500 új munkahely jön létre Felsőzsolcán.

Körülbelül 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 munkahelyet hoz létre Felsőzsolcán a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító GKN – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

Az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni

– emelte ki a tárcavezető a brit tulajdonú GKN Automotive Hungary Kft. gyáravatásán. A projekt nyomán már idén 200 új munkahely jöhet létre, a munka második fázisának átadásával, 2026 végéig pedig 1500. Az állam támogatást ad a beruházáshoz, amelynek mértékét később fogják nyilvánosságra hozni, amint megtörtént az Európai Bizottság jóváhagyása – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

a beruházásért erős nemzetközi verseny volt, amelyet Magyarország nyert meg, a gyárépítés nyomán pedig tovább erősödik hazánk pozíciója a globális autóiparban.

Aláhúzta, hogy napjaink nehézségei ellenére az autóipar forradalmi átalakulása megállíthatatlanul tör előre, ez pedig óriási lehetőség Magyarország számára, azonban fontos feladatot is állít a kormány elé, mégpedig azt, hogy minél több meghatározó beruházást kell idevonzani.

Rámutatott, hogy az autóipar már rég a hazai gazdaság gerincoszlopa, a szektor termelési értéke tavaly először elérte a tízezermilliárd forintos álomhatárt, és a lendület a jelek szerint kitart, miután az idei első fél évben 24 százalékos növekedéssel hétezermilliárd forintot regisztráltak, ami újabb nagy csúcsot vetít előre 2023 végére.

Azt is tudjuk, hogy az autóiparnak rendkívül nehéz körülmények között kell elérnie ezt a fantasztikus eredményt, hiszen a környezetvédelmi szabályok és előírások egyre szigorúbbak

– mondta.  

Kitért arra is, hogy a brit cégek több mint 50 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, a kétoldalú volumene pedig tavaly megközelítette a hatmilliárd eurót.

A miniszter szerint az az eddigi legsúlyosabb gazdasági kihívásokkal néz szembe ma. 

Ennek ellenére a magyar gazdaság mégsem csak túlélte a hátunk mögött hagyott válságokat, hanem meg tudott erősödni, és növekedési pályán is tudott maradni

– vélekedett. Erre példaként hozta fel, hogy a 2022-es válságos évben hazánkban megdőlt a beruházások, az és a foglalkoztatottság rekordja. Hozzátette: év végére a 13 milliárd eurót is elérheti a beruházások értéke, ami duplája lesz a tavalyinak.

Exportunk az első fél évben már 10 százalékos növekedést mutatott, és az eddig Magyarországra jött beruházások 11 ezer új munkahelyet teremtettek, ami 50 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest

– sorolta.

 

zöldmezős beruházás Szijjártó Péter felsőzsolca
Kapcsolódó cikkek